Туш (мастило)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Туш (водена боја))
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кинез, цртеж тушем
Е. Мане
Пресовани кинески туш

Туш, или „кинеско мастило“ је водени раствор пигмента. У употреби је најчешће у црној боји, и то је „оригинални туш“, мада га има и у свим бојама. Водоотпоран је, а прави се тако што се пигмент од црног угљена меша са разним желатинима или лепком.

Туш се прво употребљавао у Кини и отуда и назив „кинеско мастило“, а према кинеској легенди изумео га је кинески филозоф Tien-Lcheu 2697. године пре нове ере.

У Египту се туш употребљавао за исписивање хијероглифа на папирусима.

При крају 11 века, Ераклус, у свом делу De Coloribus et Artibus Romanorum пише упуства за прављење неколико врсти туша, укључујући ту и прављење „кинеског мастила“, које је направљено од чађи, смоле или дрвета. У зависности које је боје дрво, могли су се направити и тушеви у боји. 1581. године у Енглеској почиње прва ручна производња „кинеског мастила“ — туша. У Европи се туш појављује у широј употреби тек у 18. веку.

У Кини, Јапану и Кореји је у употреби и пресовани туш — „кинески туш“, који, осим у црној, основној боји, може бити и у другим бојама.

Пресовани туш се трља у малој каменој посуди, и ту се пигмент, који се добио стругањем о камену подлогу, меша са водом. Густину туша одређује сам уметник. Овако припремљен туш се на папир или платно наноси четком. У Кини и Јапану, на овај се начин исписују текстови — калиграфија, а праве се и цртежи на папиру и тканини. Најбољи папир за цртање је ручно рађени папир од пиринча, због своје структуре и начина на који прима туш, а када је у питању тканина, најбоља подлога је, за цртеже четком, свила.

Технике цртања тушем[уреди]

Четинари, цртеж тушем
Јапан, 16. век

Цртање тушем је једна од цртачких техника, а постоји неколико врста цртања тушем:

  • цртеж пером
  • цртеж дрвцетом
  • цртеж четком
  • лавирани туш

Цртеж пером се изводи металним или птичјим пером (од гуске, гаврана или лабуда). Птичја пера имају оштар и еластичан шиљак који је осетљив на притисак руке, па се, баш због тога, лаганим додиривањем подлоге или јачим притиском на њу, добијају линије различитих дебљина и оштрина. Метална пера — перца, којих има различитих дебљина, остављају оштар и јасан траг, па зато и сам цртеж делује јасно, чисто и оштро са пуно контраста и напетости. Унакрсним линијама, њиховим дебљинама, а то се постиже притиском пера на подлогу, и тачкама се могу дочарати структуре и текстуре различитих материјала. Метална перца се стављају у држало од дрвета или метала. Као материјал у цртању најчешће служи црни туш, затим туш у боји, мастило и сепија (боја од сипе). Као подлога, за овакво цртање потребне су финије врсте глатког папира.

Цртеж дрвцетом се изводи на сличан начин као и пером, али уместо пера се употребљавају танка, више или мање зашиљена дрвца. Од врсте дрвета, као и од дебљине дрвцета, зависи каква ће бити линија цртежа. Многи уметници, због тога што су у стању да сами направе тачно оно што им одговара, служе се овим начином цртања. И код ове технике, као подлога за цртање треба да буде финија врста глатког папира, а црта се помоћу црног туша, туша у боји, мастилом и сепијом.

Цртеж четком се изводи тако што се туш, туш у боји, мастило или сепија наноси на папир четком. Четке су различитих дебљина, а притиском четке на подлогу по којој се црта, стварају се међутонови, нијансе светлијег и тамнијег. Папир код оваквог начина цртања мора бити папир који релативно брзо упија туш, мада се и на глатком папиру, због проклизавања четке могу добити разни ефекти.

Лавирани туш се изводи тако да се сувом четком испире нанесени намаз туш који се по потрби наноси поново. У принципу се могу лавирати све врсте сликарких техника.

Литература[уреди]

  1. Markus Steigman/ René Zey- Lexikon der Modernen Kunst Tehniken und Stile Hamburg 2002.

Види још[уреди]