Умбра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Умбра
Umbra krameri Lápi póc.jpg
Умбра
Таксономија
Царство: Животиње
Тип: Chordata
Класа: Esociformes
Ред: Cypriniformes
Породица: Umbridae
Род: Krameri
Врста: U. krameri
Биномијална номенклатура
Umbra krameri
Walbaum, 1792

Умбра (лат. Umbra krameri) је слатководна риба из фамилије Umbridae. Мада заступљена у водама широм Европе, сматра се ретком и угроженом врстом.

  • Латински назив: Umbra krameri
  • Локални називи: мргуда, мргудац
  • Макс. дужина: до 11 cm.
  • Макс. тежина: до 27 г.
  • Време мреста: од априла - до маја

Опис и грађа[уреди]

Умбра, има леђна пераја која почињу иод половине тела. Леђна пераја има више од 14 шипкица. Шипкице леђне пераје су готово једнаке дужине. Глава је релативно дугачка у односу на тело. Зуби постоје само у доњој вилици, ситни су и бројни, а поређани су у 3 – 4 реда и окренути ка унутра. По горњој вилици и језику нема зуба. Леђа су тамна или тамноцрвена. По телу умбре се налазе тамне пеге. На леђној и репној пераји налазе се тамне пеге које су поређане у једном реду. Дуж горње половине тела протеже се светло жута пруга.

Навике, станиште, распрострањеност[уреди]

Умбра изворно долази из слива Дњестра, Пруда и Дунава, а, иако је убачена у све воде, опстала је само у неким и представници овог рода могу се сматрати ретким врстама које изумиру. Живи у стајаћим и споро текућим водама, где су услови за живот других врста доста неповољни. Добро подноси недостатак кисеоника у води, јер за дисање користи рибљи мехур узимајући атмосферски ваздух са површине воде. Може издржати на влажном месту и до 10 сати без воде. При опасности од исушења, закопава се у дно.

У Србији, умбра - у народу позната као мргуда - је природна реткост и живи само у Засавици - речици која је дуга 33 километра, а тече северном Мачвом и јужном Војводином. Извори ове необичне реке распоређени су дуж целог тока и напајају је свежом и бистром водом. Да би разноврстан биљни и животињски свет био очуван, сама Засавица и њено приобаље површине 671 хектар стављено је под заштиту државе 1997, као природно добро од изузетног значаја.

Размножавање[уреди]

Умбра се мрести у пролеће од априла до маја. Икру, женка полаже на приобалним поплављеним теренима међу воденим биљкама. Јаја женке одлажу у гнезда које све време брижљиво чувају. У време мреста, код мужјака се подрепна пераја постаје сивозеленкасте боје. Полна зрелост се постиже у другој години.

Литература[уреди]