Универзитет у Тибингену

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еберхард Карлс универзитет Тибинген

Нова аула
Нова аула

Мото Attempto!
Датум оснивања 1477
Тип државни
Седиште Немачка Тибинген, Немачка
Ректор Бернд Енглер
Број факултета 7
Студената 28.700 (зимски семестар 2013/2014)
Запослених око 10.000
Наставног особља око 4.400
Буџет 479 мил. евра
Мрежно место www.uni-tuebingen.de

Универзитет у Тибингену (нем. Eberhard Karld Universität Tübingen), званично „Еберхард Карлс универзитет Тибинген“, основан је 1477. године и убраја се у најстарије и најславније универзитете у Немачкој. Основао га је гроф Еберхард, који је касније постао и војвода регије Виртемберг. У свом називу носи и прво име виртембершког војводе Карла Ојгена (нем. Karl Eugen). У славне студенте овог универзитета убрајају се Георг Вилхелм Фридрих Хегел, Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг, Фридрих Хелдерлин, Ернст Блох, Јохан Кеплер, као и два председника и један канцелар СР Немачке. На универзитету је досад радило десет носилаца Нобелове награде, као и папа Бенедикт XVI. Тибинген се убраја у класичне немачке универзитете, попут оних у Хајделбергу, Марбургу, Фрајбургу, и Гетингену, историјски сматране за најпретижније у тој земљи. У зимском семестру 2010/2011, било је уписано око 25.500 студената.

Почев од летњег семестра 2007, уведена је школарина у износу од 500 евра по семестру. Исте године усвојен је и петогодишњи план реформи, са циљем да се трајно ојача позиција Тибингена међу првих десет најистакнутијих истраживачких универзитета у Немачкој.

У новине спадају и ткз. каријерне услуге (енгл. career service), путем којих студенти бесплатно стичу додатне квалификације, често из области које не чине њихов студијски програм. Понуду чине језички курсеви, софтверска обука, те бројни семинари из области попут односа са јавношћу или маркетинга.

Спољашње везе[уреди]