Универзитет у Тибингену

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Еберхард Карлс универзитет Тибинген
Uni Tübingen Neue Aula Sommer.jpg
Нова аула
лат. Universitas Eberhardina Carolina
Мото Attempto!
Тип државни
Оснивање 1477.
Буџет 479 мил. евра
Ректор Бернд Енглер
Академско особље 3.604
Административно
особље

1.375
Број студената 28.515 (зимски семестар 2016/17)
Преддипломци 21.800 (2016/17)
Постдипломци 4.600 (2016/17)
Докторанти 2.000 (2016/17)
Број факултета 7
Локација Тибинген,  Немачка
Кампус урбан (универзитетски град)
Афилијације German Universities Excellence Initiative,
MNU
Веб-сајт www.uni-tuebingen.de

Универзитет у Тибингену (нем. Eberhard Karld Universität Tübingen, лат. Universitas Eberhardina Carolina), званично „Еберхард Карлс универзитет Тибинген“, је државни истраживачки универзитет основан 1477. године, који се убраја у најстарије и најславније универзитете у Немачкој. Један је од једанаест елитних универзитета уврштених у Иницијативу изврсности (Exzellenzinitiative) од стране владе СР Немачке. Основао га је гроф Еберхард, који је касније постао и војвода регије Виртемберг. У свом називу носи и прво име виртембершког војводе Карла Ојгена (нем. Karl Eugen). У славне студенте овог универзитета убрајају се филозофи Георг Вилхелм Фридрих Хегел, Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг, Ернст Блох и Манфред Франк, песник Фридрих Хелдерлин, научници Јохан Кеплер, Алојз Алцхајмер и Ханс Гајгер, теолози Филип Меланхтон, Давид Штраус, Паул Тилих и Мирослав Волф, два председника (Роман Херцог и Хорст Келер) и један канцелар СР Немачке (Курт Георг Кизингер), као и шефови дипломатије Константин фон Нојрат и Клаус Кинкел. Хегел, Шелинг и Хелдерлин су делили собу на Тибингену и то пријатељство оставило је трага на њиховом каснијем стваралаштву, извршивши пресудан утицај на ток немачке класичне идеалистичке филозофије и стварање раног романтичарског покрета у Европи. На универзитету је досад радило десет носилаца Нобелове награде, као и папа Бенедикт XVI. Осам алумниста је овенчано Нобеловом наградом.

Тибинген се убраја у класичне немачке универзитете, попут оних у Хајделбергу, Марбургу, Фрајбургу, Гетингену и Јени историјски сматране за најпретижније у тој земљи. Постоји извесно историјско ривалство између Хајделберга и Тибингена, аналогно ривалству између престижних британских универзитета у Оксфорду и Кембриџу. Иако се сматра да Тибингеном влада елитистички дух, па се још 1900. о студентском братству у Тибингену говорило као о ”вођи нације” ("Führer der Nation"), унивезитет је ипак био центар студентске побуне 1968. Тибинген је центар и једног од најстаријих академских братстава у Европи - Corps Rhenania Tübingen, које и данас негује традицију академског мачевања.

Универзитетске клинике, чији је број већи од укупног броја медицинских установа у оближњем, неколико пута већем граду Штутгарту, чине Тибинген једним од најзначајнијих медицинских центара Немачке и битно доприносе укупном буџету универзитета, који је за 2014. годину износио преко 479 милиона евра. У зимском семестру 2013/2014 било је уписано око 28.700 студената, од чега 11% страних.

Спољашње везе[уреди]