Ха-Ел-Икс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Ха-Ел-Икс
Hlexpress.gif
ИАТА ИКАО Ознака
X3 HLX Excellence
Основана 2002.
Флота -
Дестинације -
Седиште Лангенхаген,  Немачка
Веб-сајт www.hlx.com
Ха-Ел-Икс Боинг 737-500 (D-AHLF) у Штутгарт

Ха-Ел-Икс (HLX) је немачка нискотарифна авио-компанија са главном базом у немачком граду Лангенхаген код Хановерa. Као додатне базе служе аеродроми у Келну и Штутгарту. Почетком зимског реда летења 2006/2007 компанија ће отвориту четврту базу на аеродому Хале-Лајпциг. Основана 2002., компанија припада алијанси ТУИфлај (TUIfly), што значи да је предузеће ћерка немачке туристичке компаније ТУИ (TUI). Компанија послује на националном тржишту Немачке и у Европи. У својој реклами и изгледу авиона се рекламирају такозване „такси цене“. Авиони имају боје које су сличне такси возилима у америчком граду Њујорку. Тиме се рекламирају упоређујући просечно ниже цене од осталих класичних авио-компанија. Официјални рекламни слоган гласи: „Летети по цени вожње таксијем." У посебним терминима једносмерни лет укључујући таксе и додатак за гориво може се добити за 19,99 евра. То важи за све летове који се довољно унапред резервишу. Преостале карте се чешће распродају у такозваним Ха-Ел-Икс срећним сатима (HLX Happy-Hours). То су одабрани и временски ограничени термини продаје.

Немачка фондација за заштиту потрошача Штифтунг Варентест (Stiftung Warentest) доделила је овој компанији немачку школску оцену „ДОБАР“ (нем. GUT) за своје пословање и пружање услуга. То је друга најбоља оцена по немачком систему школског оцењивања.

Флота[уреди]

Са изузетком посебног дела компаније за пословне летове (Hapag-Lloyd Executive), Ха-Ел-Икс нема сопствене летилице, већ користи авионе у лизингу. Лизинг партнери су компанија сестра Хапагфај (Hapagfly) и чартер компанија Германиа (Germania). У саставу флоте су 18 авиона (мај 2006.):

Хапаг-Лојд пословни летови[уреди]

У саставу компаније је део за пословне летове (Hapag-Lloyd Executive) коме припадају мали авиони:

  • 2 Чаленџера ЦЛ 604
  • 1 Чесна Цитејшн Браво 550
  • 1 Лирџет 60

Они лете за разна предузећа као немачку енергетску компанију ЕОН (E.ON), компанију Талнакс (Talanx) или за управу матичне компаније ТУИ (TUI). База им је аеродром Лангенхаген код Хановера.

Дестинације[уреди]

Немачка одредишта: Берлин, Келн, Хамбург, Хановер, Лајпциг, Минхен, Штутгарт

Европска одредишта: Бари, Билбао, Валенсија, Венеција, Даблин, Дубровник, Единбург, Флоренц, Генуа, Катаниа, Клагенфурт, Ковентри, Манчестер, Марсељ, Милано, Напуљ, Њукасл, Олбиа, Палермо, Палма де Мајорка, Париз, Пиза, Ријека, Рим, Римини, Салцбург, Стокхолм

Види још[уреди]


Спољашње везе[уреди]