Хенрик I Птичар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хенрик I Птичар
Heinrich-der-finkler-darbringung-der-kaiserkrone.jpg
Хенрик I Птичар
Датум рођења 876
Место рођења Memleben
Свето римско царство
Датум смрти 2. јул 936.
Место смрти Memleben
Свето римско царство
Династија Отонска династија
Отац Otto I, Duke of Saxony
Мајка Hedwiga
Супружник Матилда Немачка
Потомство Hedwig of Saxony, Отон I, Gerberga of Saxony, Henry I, Duke of Bavaria, Bruno the Great, Thankmar
Период 919936.
Претходник Конрад I
Наследник Отон I

Хенрик I Птичар (нем. Heinrich I. 8762. јул 936) је био краљ Немачке (919—936) и војвода Саксоније (912—936). Оснивач је отонске династије немачких краљева и царева. Сматра се и првим краљем средњовековне Немачке, која се дотад звала Источна Франачка. Створио је успешну немачку војску, која је зауставила Мађаре, победила Нормане на северу и Словене на истоку. Проширио је територије Немачке и на истоку и на северу.

Биографија[уреди]

Отац му је био војводе од Саксоније, а мајка му је ћерка Карломана Баварског. Након очеве смрти 912, Хенрик постаје војвода од Саксоније. Био је често у сукобима са јужним суседима, војводама од Франконије.

Постаје краљ[уреди]

Када је 918. умро краљ Конрад I, Хенрик је по Конрадовој препоруци постао нови краљ. То је било доста неочекивано обзиром на спорове, које су Конрад и Хенрик имали од 912. до 915. око Тирингије. Наводно је учвршћивао мреже за птице, када је стигла порука да је постао краљ, па отада носи надимак „Птичар“.

На сабору у Фрицлару 919, саксонско и франконско племство изабрало је Хенрика за краља. Хенрик је одбио да буде миропомазан од стране цркве, јер је наводно желео да буде краљ изабран од народа, а не од цркве. Војвода од Баварске, Арнулф Лоши није прихватио Хенрика као краља. Био је антикраљ до 921, када Хенрик осваја Баварску и присиљава га да се закуне на покорност.

Стил владања и војводства[уреди]

Хенрик Птичар је краљевство сматрао конфедерацијом војводстава, а себе је сматрао првим међу једнакима. Дотада су Каролинзи настојали контролисати краљевство помоћу грофова, али то су се сукобљавали краљеви интереси и интереси племства. Хенрик је допустио војводама Франконије, Швабије и Баварске да задрже потпуну унутрашњу контролу својих поседа.

Лорена[уреди]

Хенрик је неколико пута покушавао да освоји Лорену, која је од 910. била у француским рукама. Рудолф Бургундијски га је великом војском спречавао у том науму. Кад је француски краљ Рудолф Бургундијски био заузет, Хенрик је поново покушао и 925. је победио Гизелберта, војводу од Лотарингије (Лорене) и тиме је Лорена поново постала део Немачке. Отада Лорена остаје вековима у немачком поседу. Лорена постаје пето војводство у немачком краљевству. Војводства су:

Стварање јаке војске[уреди]

Хенрик Птичар је био успешан заповедник војске. Немачку су непрестано нападали Мађари. Хенрик им је 924. платио велики данак, с циљем да осигура десетогодишњи мир, током кога Хенрик може утврђивати градове и увежбавати нову елитну коњицу.

Новоствореном војском у којој су језгро чинили тешко оклопљени витезови кренуо је најпре источно преко Лабе. Словенске територије источно од Лабе постају лак плен нове увежбане војске. Са новоствореном војском, већ 928. осваја Хавели и Далеминци, а 929. гуши побуну у Бохемији (Чешкој). Источно од Лабе ствара читав низ нових градова, који постају одскочна даска за колонизацију словенског истока.

Победио је Мађаре и Нормане и проширио се на северу[уреди]

Када су Мађари поново напали 933, Хенрик их побеђује у бици код Риаде.

На северу су постојали стални проблеми са Норманима, Данцима, који су пљачкали градове северне Немачке. Нова војска показује се успешна и против Нормана. На северу је успео да подјарми Данце, који су дотад задавали велике проблеме северним крајевима, а особито Фризијцима. Територије Венда постају део Немачке, а Шлесвиг осваја 934. године.

Уједињена немачка племена[уреди]

Када је Хенрик I Птичар умро 2. јула 936, сва немачка племена су била уједињена у једном краљевству. Постао је први немачки краљ. Његов син Отон I, постао је цар Светог римског царства. Други син је постао војвода Баварске, а трећи син Бруно постао је надбискуп Келна.

Успеси Хенрикове власти[уреди]

Време његове владавине је обележено следећим успесима:

  • зауставио је Норманске нападе на северу,
  • победио је Мађаре,
  • освојио је славенска подручја источно од Лабе,
  • Лорена је постала део Немачке,
  • створио је унутрашњи мир у краљевству и
  • започео је покрштавања на северу до Скандинавије.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Конрад I
Краљ Немачке
(919936)

Наследник:
Отон I