Хрватска странка права Босне и Херцеговине

С Википедије, слободне енциклопедије
Хрватска странка права Босне и Херцеговине
ХСП БиХ
Лого ХСП БиХа
ПредседникСтанко Приморац
ОснивачАнто Ђапић и Звонко Јуришић
Главни секретарПетар Милић
Основана5. мај 2004.
СедиштеКнеза Михајла Вишевића Хумског 3, Мостар
 Босна и Херцеговина
Млади огранакМладеж ХСП-а
Идеологијаусташтво[1]
Политичка позицијаекстремна десница
Народна скупштина РС
1 / 83
Застава странке
Веб-сајт
hsp-bih.ba

Хрватска странка права Босне и Херцеговине (до 2010. Хрватска странка права Босне и Херцеговине Ђапић — др Јуришић) политичка је партија у Босни и Херцеговини.

Партија је основана 2004. године и постојала је под именом Хрватска странска права БиХ Ђапић — др Јуришић, упоредо са Хрватском странком права Босне и Херцеговине, све док се она није угасила 2010. године, када је ХСП БиХ Ђапић — др Јуришић узурпирао име странке.

Након општих избора у Босни и Херцеговини 2010. године, ХСП БиХ је ушао на власт на нивоу Федерације БиХ, због чега је постао непопуларан међу Хрватима који су масовно исказали подршку Хрватској демократској заједници Босне и Херцеговине и Хрватској демократској заједници 1990, које су прегласале бошњачке политичке партије када су успоставиле Владу.

Усред политичке кризе дошло је до неслагања унутар ХСП-а БиХ, што је довело до масовног напуштања странке на свим нивоима власти, укључујући и министре који су били у саставу федералне владе.

Данас је ХСП БиХ релативно минорна политичка партија за коју је карактеристичан политички екстремизам.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Биљешке
  1. ^ Република & 11. јуна 2012.
  2. ^ Porazna bilanca „Platforme“, njezini povijesni prethodnici i mogući rizici negativnog kontinuiteta. Institut za društveno-politička istraživanja, 12. veljače 2014. Pristupljeno 6. travnja 2014.
Вијести