Хусеин Кавазовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Хусеин Кавазовић
Reisu-l-ulema Husein ef Kavazovic 2015.jpg
Хусеин Кавазовић 2015. године
Датум рођења(1964-07-03)3. јул 1964.(56 год.)
Место рођењаЈеловче Село код Градачца
 СФРЈ
Реис-ул-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини
Годинеод 2012.
ПретходникМустафа Церић
Тузлански муфтија
Године19922012.
НаследникВахид Фазловић

Хусеин Кавазовић је реис-ул-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини и бивши тузлански муфтија.

Рођен је 3. јула 1964. године у Јеловче Селу код Градачца, као једно од осморо дјеце оца Хасана и мајке Саиме. Породица Кавазовић је током историје дала велики број угледних имама и хафиза.

Основну школу је завршио у родном мјесту, а Гази Хусрев-бегову медресу у Сарајеву 1983. године. На Исламском теолошком факултету Универзитета Ал Азар у Каиру је студирао од 1985. до 1990. године. Магистарски рад је одбранио на Факултету исламских наука Универзитета у Сарајеву на тему шеријатског права.

Обављао је дужности имама, хатиба и муалима у џемату у Горњем Сребренику. Након завршетка студија радио је и на подручју меџлиса Исламске заједнице у Градачцу. Постао је тузлански муфтија 1992. године.

Постао је члан Сабора Исламске заједнице у БиХ пред почетак рата. Био је члан Ријасета Исламске заједнице у свим његовим мандатима, а члан је и Вијећа за фетве Исламске заједнице. Више пута је обављао дужност предсједника школског одбора Бехрам-бегове медресе.

Учествовао је у рату у Босни и Херцеговини у јединицама Патриотске лиге и Армије Републике Босне и Херцеговине, за шта је и добио одликовање за испољену храброст и залагање. Током рата се залагао за увођење вјеронауке у основне и средње школе и обнављање листа Хикмет.

Постао је реис-ул-улема Исламске заједнице БиХ 2012. године, након истека мандата реис-ул-улеме Мустафе Церића.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]