Црква Пресвете Богородице (Каиро)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Поглед на цркву Пресвете Богородице у старом дијелу Каира

Црква Пресвете Богородице (арап. الكنيسة المعلقة) је коптска црква у старом дијелу Каира у Египту. Црква је позната и као Висећа црква („Ал Муалака“).[1][2] То је једна од најстаријих цркви у Египту и у историји хришћана на Блиском истоку.

Црква је изграђена у III вијеку хришћанске ере.[3] Прије њеног подизања на овом мјесту су се налазили остаци римске тврђаве коју су називали Вавилонска утврда.[4] На темељима те порушене утврде, подигнут је овај храм.[5] То је најпознатија коптска црква у Каиру. У XI вијеку, након прогонства из Александрије, црква је једно вријеме била и сједиште патријарха Коптске оријентално-православне цркве.

Свој назив „Висећа црква“ је добила по свом положају изнад врата те старе тврђаве у старом Каиру. Брдо на коме се црква налази виси према пролазу у некадашњу тврђаву. Улаз у црквено двориште са улице води кроз гвоздена врата која су смјештена испод каменог лука. Уско црквено двориште украшено је библијским мотивима. Даље, до цркве се прилази преко степеница, а иза ових степеница је мало двориште, које води до предулаза који је изграђен у вријеме столовања патријарха у овој цркви.[6]

Од римске владавине овим градом до данас, површина тла у старом делу Каира је порасла за око 6 m, тако да се римски остаци града налази углавном испод земље. Захваљујући свом положају високо на брду, црква није доживјела судбину као остатак старог града.

Црква је више пута оштећена и више пута обнављана. Задња обнова је извршена у XIX вијеку и након ове обнове црква је добила два звоника. Унутрашњост цркве је богато украшена фрескама и иконама. У храму се чува и 110 старих икона, од којих је настарија она из VIII вијека. Осим икона, у храму се чувају и мошти неких светитеља Коптске оријентално-православне цркве.[7]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • (на језику: руски) Висячая Церковь [1]
  • (на језику: енглески) Cairo Churches: The Hanging Church [2]