Црква Свете Мученице Параскеве у Бошњацу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Мученице Параскеве
Crkva-Bosnjace.jpg
Основни подаци
Типправославна црква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија нишка
Оснивање16. век
ПосвећенСветој Мученици Параскеви
Локација
МестоБошњаце код Лебана
Држава Србија
Координате42° 56′ 40.48″ N 21° 49′ 04.51″ E / 42.9445778° СГШ; 21.8179194° ИГД / 42.9445778; 21.8179194
Црква Свете Мученице Параскеве на мапи Србије
Црква Свете Мученице Параскеве
Црква Свете Мученице Параскеве
Црква Свете Мученице Параскеве на мапи Србије

Црква Свете Мученице Параскеве смештена је у Бошњацу, недалеко од Лебана. Потиче из 16. века и најстарија је у читавој општини. Припада нишкој епархији, а посвећена је Светој Параскеви.

Историја[уреди | уреди извор]

Према неким подацима, црква потиче још из 14. века. Међутим, на основу архитектуре и димензије исте, много је вероватније да је црква саграђена током 16. века.[1] Бошњачка црква је заједно са околним становништвом страдала у време другог аустријско-турског рата, када је под Арсенијем IV Шакабентом избегао и други контингент Срба који је био компромитован учешћем у том рату, а Арнаути почели да наваљују у жупне крајеве Јабланице и Пусте Реке и да потискују заостало становништво. Почетком 19. века, цркву у Бошњацу обновио је Цветко Врановачки, вођа јабланичких устаника у Првом српском устанку. Међутим, она у то време није остала поштеђена, већ је спаљена, па је тада изгорео и њен иконостас. Обновљена је још једном након 11 година, али је опет страдала 1841. године, када је у околини Лесковца буктала нишко-лесковачка буна. Црква је убрзо након тога поново обновљена и настављена је служба у њој. Том приликом је њен западни трем претворен у припрату, а са јужне стране додат нови трем.[2]

Архитектура и унутрашњост[уреди | уреди извор]

Бошњачка црква је минијатурних димензија (дугачка 20, а широка 14 корака), а уз то још преко једног метра укопана у земљу. У раније време била је покривена плочама. Има полукружну апсиду, а источно од трема са 6 стубова и једну посебну просторију.

Црквена околина[уреди | уреди извор]

Цркву опасује дебео и висок зид од непечених цигала, са три капије. Саградио га је још у турско време (1872—1874) тутор овог храма, лесковачки трговац Стојан Петковић звани Аџибекташевић. Иначе, уз цркву су саграђена и три конака: први 1860. године, други 1879—1881. и трећи 1897. године. У првом је била школа манастирског метода, а у другом је неко време начелство среза имало своје канцеларије.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ђорђевић, Драгутин (1965). Чланак о Бошњачкој цркви. Лесковац: Весник Савеза удружења православних свештеника СФРЈ. 
  2. ^ а б Трајковић, Драгољуб (1977). Хранислав Ракић, ур. Из прошлости Лесковца и околине. Лесковац: Народни музеј. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]