Црква Свете Тројице (Бања Лука)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Храм Свете Тројице
Hram Svete Trojice.jpg
Основни подаци
ЕпархијаБањалучка
Оснивање1969.
МестоБања Лука
 Република Српска

Црква Свете Тројице или Храм Свете Тројице је црква која се налази у Бањалуци у Алеји Светог Саве (у близини Градског стадиона).

Планови о градњи[уреди]

Иван Фрањо Јукић и руски конзул Александар Гиљфердинг између 1840. и 1860. су направили списак о богомољама православних вјерника у Бањалуци. Јукић је рекао да на подручју Ребровца има "нешто дрвене, унутра празне 'ришћанске зграде коју Бањалучани влашком црквом називају“. Гиљфердинг 1857/1858 у свом сажетом, али језгровитом опису критикује: "На срамоту бањалучке чаршије и трговачког сталежа, нема православне цркве. Иде се на молитву у село удаљено један сат од града. Тамо је прошлог вијека подигнута црква у сиромашној колиби“. Неки говоре да се та црква налази у селу Кола, што је погрешно, јер је она удаљена више од један сат пјешачења. То је у ствари, црква на Ребровцу.

Критичка опаска Гиљфердинга није била на мјесту, упркос чињеници да је изрекао врло повољну оцјену о вјерницима православне вјере, јер је рекао: "Мада их има мало, хришћани, специјално православни, најактивнији и највећи су дио становништва града Бање Луке. Мјесна трговина је већим дијелом у њиховим рукама. Раније у граду није било православаца.

Овамо су се доселили у новије вријеме. То су већином досељеници из Херцеговине и требињског краја." Пошто је и сам константовао да у граду има седамдесет православних кућа, али и да је у граду "недавно основана хришћанска школа, у којој заједно уче православци и католици", питање је да ли стоји таква оштра критика због непостојања православне вркве у граду. Наиме, релативан је појам у богатству бањалучких трговаца. Сигурно ни свих седамдесет православних кућа нису биле трговачке, нити су имали толико богатства да и поред школе финансирају новац за изградњу цркве.

Зна се да је у вријеме боравка Васе Пелагића када је отворена богословија (1866) постојала мала црква звана "ћелија" а да је седамдесетих на "црквишту" постојала православна црква, која је изгорјела у устанку.

Црква Свете Тројице

Када су 1878. у Босну ушли Аустроугари, подигнута је привремена црква на црквишту гдје је спаљена црква у устанку. Аустријанци су питали Србе да изграде једну лијепу цркву у Бањалуци, али су Срби то одбили. 1912. је образован одбор за изградњу цркве, међутим, почели су ратови, а градња је одгођена. 1922. је формиран нови одбор, и почеле су припреме за градњу Саборне цркве која је требало да замени парохијску: "Сошествија Светог Духа“. Почетком априла 1924. је прикупљено 4.952.000 динара.[1]

Изградња, освештање и рушење[уреди]

Иако је речено да ће трасирање бити у септембру 1925. половином маја још није било одлучено гдје ће се градити црква (на старом црквишту или на вакуфском земљишту-поред хотела "Босне"). То питање градње је дуго потрајало. Бањалучке новине су писале да ће црква бити грађена код хотела "Босне“. Почеле се говорити да ће ипак црква бити грађена на старом црквишту, зато што је код хотела требало градити споменик краљу Петру I Карађорђевићу. Ипак је одлучено да се црква гради на новом земљишту. За архитекту је изабран Душан Живановић. Градња је почела у новембру.
Храм је саграђен 1928. Исте године 15. септембра, на дан пробоја Солунског фронта, у цркви је први пут одржана служба.
Бањалучкке "Врбаске новине" су писале: "Спољашњи дио цркве довршен је још 1928. године. У тако недовршеној цркви, богослужења су обављана све до јануара 1938. године. Пошто су у међувремену прикупљана потребна средства, продајом зграде кафана "Балкан", те зграде богословије, која је послије укидања претворена у основну школу-на њиховим мјестима подигнута је зграда Банске управе Врбаске бановине, данашња зграда општине, за што је бањалучка српско-православна црквена добила врло солидно обештећење, одлучено је да се приступи коначном довршењу Саборне цркве. Већ почетком фебруара 1938. су почели унутрашњи радови, а израда медаљона и икона повјерена је групи Зограф“.

Нацрт иконостаса, полијелеј и столарију урадио је Григорије Самојлов. Радови на ентеријеру трајали су до 1939. године.[2]

Црква Свете Тројице се првобитно налазила у центру Бање Луке, између Банског двора и зграде општине Бање Луке, гдје се данас налази Храм Христа Спаситеља. Изграђена је између два свјетска рата, за вријем бана Светислава Тисе Милосављевића и митрополита Василија. Градња је почела 1925.. а свечано је отворена 1929. Освећена је на Спасовдан 1939.[3][4] уз присуство двадесет хиљада вјерника.[2]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Saborna crkva
  2. 2,0 2,1 Радмила Кулунџија, Радмила Кулунџија. „Саборни храм Свете Тројице (1925—1941) — Историјат градње храма”. hhsbl.org. Бања Лука: Саборни храм Христа Спаситеља. Приступљено 24. 11. 2013. 
  3. ^ „Crkva Svete Trojice Banja Luka, Verski objekti Banja Luka[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 16. 12. 2012. Приступљено 17. 05. 2013.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  4. ^ Manastiri i crkve u Republici Srpskoj i BiH — Page 2 — SkyscraperCity