Градски стадион у Бањој Луци

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Градски стадион у Бањој Луци
Gradski stadion Banja Luka, Septembre 2012.jpg
Градски стадион након реконструкције 2012.
ЛокацијаБања Лука, Република Српска, Босна и Херцеговина
Отворен1937.
Реновиран2012.
Власникград Бања Лука
Подлогатрава
Корисници
ФК Борац Бања Лука
Рагби клуб Борац Бањалука

Градски стадион у Бањој Луци је вишенамјенски стадион у Бањој Луци, Република Српска, БиХ. Тренутно се користи највише за фудбалске мечеве и он је домаћи терен ФК Борца Бања Лука.

Стадион има капацитет од 9.730 мјеста (запад 2.912, сјевер 2.492, исток 4.326) и на њему је одиграно неколико значајних међународних утакмица[1].

Историја[уреди]

Помоћни терен

Данашњи стадион Борца је некада био стадион СК Крајишник, који је прије Другог свјетског рата био чувенији клуб од Борца. Изградио га је трећи врбаски бан Богољуб Кујунџић и стадион се тако звао „Стадион Бана Кујунџића“. За вријеме окупације, власти НДХ су забраниле СК Крајишник, који ни послије рата није обновљен. Од ослобођења до данас стадион службено носи назив „Градски стадион Бањалука“, а на њему своје утакмице игра ФК Борац.

Крајем 2008. године стручна комисија изабрала је идејно рјешење за нови стадион који би требало да се налази на Бањалучком пољу. Комплекс новог стадиона ће се простирати на скоро 205.000 m², а поред централног стадиона капацитета 30.000 мјеста комплекс ће имати два помоћна терена и терене за тенис, кошарку и одбојку. У току је израда пројектне документације, а рок за изградњу је 3 године.

Добре игре бањалучког Борца и могућност играња у европским такмичењима након 18 година, натјерале су надлежне Града Бања Лука да размишљају о реконструкцији Градског стадиона који би након завршених радова добио лиценцу УЕФА. У плану реконструкције предвиђени су изградња двије нове трибине, сјеверне и јужне, наткривање постојеће источне и постављење столица на све четири трибине. У току је тендер за избор извођача радова, док је рок за завршетак истих 1. август 2010. Након реконструкције Градски стадион би требало да има капацитет од око 13 000 сједећих мјеста.

Концерти[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ ФК Борац,[1]

Спољашње везе[уреди]