Црква Светог Архангела Михаила у Приликама

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Светог Архангела Михаила
Crkva Prilike 00.jpg
Црква Светог Михаила у Приликама
Основни подаци
Статус хришћанска православна богомоља
Тип црква
Јурисдикција Српска православна црква
Епархија Епархија жичка
Оснивање 15. или 16. век
Оснивач Српска православна црква
Посвећен Светом архангелу Михаилу
Локација
Место Прилике
Држава Србија

Црква Светог Архангела Михаила у Приликама, насељеном месту на територији општине Ивањица, припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Црква посвећена Светом архангелу Михаилу, за коју се време настајања узима 15. или 16. век и по својој архитектонској концепцији, врло је стара грађевина. Над наосом цркве је кубе, које се ослања на четири лука. Конструисано је помоћу пандантифа. У основи је једнобродна грађевина са олтарском апсидом у облику полукруга и са наосом. Кубе има деветострани тамбур и четворострано видљиво постоље. Спољне зидове опасује венац слепих аркада, елемената који су карактеристични за нашу сакралну архитектуру средњег века. На свакој страни тамбура налази се по један прозор.[1][2]

Сва је вероватноћа да је црква као средњовековна грађевина, порушена за време турске окупације. У времену после обнове Пећке патријаршије, вероватно је и ова нова подигнута на темељима старијег храма. Обнављана је 1860. године. Није познато да је живописана јер унутрашњи зидови нису истражени. У њој се чува прелепа икона, Богородица са Христом, из 1814. године, која се налази на иконостасу.

Извори[уреди]

  1. ^ „Споменици културе”. Ивањица-Интернет портал. Архивирано из оригинала на датум 13. 11. 2017. Приступљено 13. 11. 2017. 
  2. ^ „Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice”. Info liga. Приступљено 13. 11. 2017. 

Спољашње везе[уреди]