Црква Светог Теодора Вршачког у Вршцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Теодора Вршачког
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија банатска
Оснивање2003.
ОснивачРодољуб Драшковић
ПосвећенСветом Свештеномученику Теодору Вршачком
Локација
МестоВршац, Град Вршац
Држава Србија

Црква Светог Теодора Вршачког у Вршцу припада Епархији банатској Српске православне цркве.[1][2]

Градња цркве на Вршачком брегу започета је 1997. године и 2. новембра су освештени темељи, а камен темељац донет је из Свете српске царске лавре Манастира Хиландара на Светој Гори. Свечано освећење храма обавили су Епископ жички и Администратор Епархије банатске Господин Хризостом и Епископ захумско-херцеговачки Григорије, 12. октобра 2003. године.

Живописање храма започето је 2002. године и трајало је у паузама око девет месеци. Фрескопис су извршили зографи жичке школе предвођени ђаконом Миодрагом Томићем. Иконостас је нарављен од масивне храстовине по узору на иконостас храма Светог Димитрија у Солуну. Иконе на иконостасу су рад ђакона Миодрага Томића и његових ученика. Певнице су урађене по узору на светогорске.

У периоду од 2004. године до данас изграђена је нова палионица свећа, израђен полијелеј, живописана је крипта ктитора (живопис је урадила Ружица Тодоровић из Вршца). Градња парохијског дома и уређење порте започето је 2008. годинее, а приведено крају 2012. године, уз свесрдну помоћ мноштва државних, општинских, друштвених и приватних институција и предузећа, као и прилога верног народа, а све са благословом Епископа банатског Никанора.

Верна репродукција чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, израђена у Српској царској лаври Манастиру Хиландару, поклоњена је од стране Милана Поповића, привредника из Вршца, Српској православној Епархији банатској и храму Светог Теодора Вршачког 10. октобра 2012. године. 18. марта 2013. године стигла је у Владичански двор у Вршцу и репродукција чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице из Поснице Светог Саве у Кареји.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Crkva Svetog Teodora Vršačkog”. ТО Вршац. Приступљено 20. 11. 2020. 
  2. ^ „Црква Светог Теодора Вршачког у Вршцу”. ТО Војводине. Приступљено 20. 11. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]