Црква Успења Пресвете Богородице у Ораховцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Успења Пресвете Богородице у Ораховцу
Основни подаци
Оснивање1859.
МестоОраховац, Косово и Метохија

Црква Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, на Косову и Метохији је православна црква која припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве.

Прошлост цркве[уреди | уреди извор]

Црква у Ораховцу посвећена Пресветој Богородици, подигнута је 1859. године на темељима старијег храма, док по запису постављеном изнад портала, наводи се 1909. година, могуће је реч о години када је изведена обнова храма.

Положај и архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Унутрашњост цркве

Црква је изграђена у средишту насеља, у којем је већинско становништво преостали Срби после уласка КФОР-а. Налази се на падини брда, изнад оближњег раскршћа са четири улична правца, а испред ње налази се трг. Од улице је ограђена каменим подзидом са оградом. До порте воде два улаза са приступним степеништем.

Црква је грађена у основи као тробродна грађевина са осмоугаоном апсидом са спољне стране и полукружном са унутрашње. Под цркве је од камених плоча већих димензија. Осмоугаона апсида и зидови брода цркве грађени су од камених квадера различитих димензија, са наглашеним порталом и звоником. Полукружним каменим надвратником и масивним каменим довратницима изграђен је портал на јужном зиду. Изнад јужног портала споља уграђен је камен са уклесаном 1871. годином и плоча са три фигуре и једном птицом у рељефу. На прозору северног зида уклесана је 1842. година, као и на аспидалним колонетама видљиви су урези са годинама.

С обзиром на време настанка цркве иконостас припада нешто монументалнијем типу. Иконостасна преграда није грађена и постављена у равној линији, већ је на средини олтарског простора повучена према апсиди за дебљину стубова.

Мартовски погром 2004.[уреди | уреди извор]

Албанци су цркву запалили са старим и новим парохијским домом 17. марта 2004. године. Напади и провокације су настављене до данас.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]