Црни пантер

Са Википедије, слободне енциклопедије
Црни јагуар

Црни пантер је назив за било коју од великих мачака са потпуно црним крзном (меланизам). Најчешће се под термином црни пантер мисли на црну варијанту леопарда, а у Јужној Америци — црна варијанта јагуара. Меланизам код мачака је генетички одређена особина, која не утиче на плодност или квалитет живота, нити смета носиоцима да се укрштају са немеланистичним јединкама.

Црни леопард[уреди | уреди извор]

Црни леопард је најчешћа врста црног пантера у заробљеништву. Узгаја се посебно за зоолошке вртове и трговине егзотичним љубимцима. У природи се у просеку сваки трећи леопард рађа као црни пантер. Изузетак је амурска (сибирска) подврста леопарда, код које су у прошлости забележена само два црна примерка, 1937. и 1972. године. Црни леопарди су нешто мањи од нормално обојених, а црна боја крзна се наслеђује аутозомално рецесивно. Под одређеним угловима, могу се видети шаре карактеристичне за леопарда. Црни леопард се у природи може наћи на просторима југозападне Кине, Мјанмара, Непала, јужне Индије, Јаве и јужног дела Малајског полуострва. Такође су присутни у Африци, јужно од Етиопије. .

Црни јагуар[уреди | уреди извор]

Црна боја крзна код јагуара се наслеђује аутозомално доминантно. Црни јагуар је био и остао предмет дивљења не само Индијанаца, већ и досељеника који су га називали „црним лавом“. Међутим, при парењу лава и црног јагуара потомци неће бити црно обојеног крзна, већ ће доћи до мешања црне и наранџасто-жуте боје, као и до показивања шара које су карактеристичне за јагуара.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]