Шаблон:ИЧ-Мартовски погром 2004.

С Википедије, слободне енциклопедије
Верници излазе из порушеног српског православног манастира Девич, којег су француски војници због честих напада албанских терориста оградили бодљикавом жицом.

Мартовски погром 2004. означава погром српског цивилног становништва на Косову и Метохији марта 2004. године који су организовали ОВК и албански екстремисти. Мартовском погрому 2004. претходила су бројна убиства, отмице и уништавања имовине у присуству међународних снага које нису адекватно реаговале.

Непосредан повод за реализацију погрома било је објављивање вести о дављењу тројице албанских дечака у реци Ибар, у селу Чабра, у српској општини Зубин Поток, за чију су смрт албански и светски медији најпре окривили Србе из суседног села Зупче. Од 17. до 19. марта 2004. протеран је велики број Срба и другог неалбанског становништва, спаљене су њихове куће и оскрнављени су српске културно-историјски споменици. Два дана отвореног напада на српско цивилно становништво на Косову и Метохији довела су до масовног прогона Срба, најмасовнијег од 1999.

Процењује се да је више од 4.000 људи изгнано из својих кућа, широм Косова и Метохије, погинуло 28 људи, више од 900 људи је претучено и тешко повређено, уништено је 19 споменика културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисане. Уништено је око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих. Око 935 српских, ромских и ашкалијских кућа је спаљено и уништено. Од Срба је етнички очишћено шест градова и девет села. Поред јавних осуда од свих међународних актера многи учесници су до данас остали некажњени.