Шоџо манга

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Шоџо секаи, један од првих шоџо часописа.

Шоџо или Шоџо манга (少女漫画 shōjo manga?) је Манга усмерена на младу, претежно тинејџерску, женску публику. Име је романизована јапанска реч 少女, дословно, "млада жена". Шоџо манга покрива многе теме у различитим наративним стиловима, од историјске драме до научне фантастике, често са фокусом на романтичним везама или емоцијама. Стриктно говорећи Шоџо манга не садржи посебан стил или жанр, већ указује на цуљну групу.[1][2]

Историја[уреди]

Посебни јапански часописи за девојчице, познати као шоџо часописи, први пут су се појавили 1903. са оснивањем Свет девојака (少女世界 Shōjo kai?) и наставио се са другима, као што су Свет девојака (少女世界 Shōjo kai?) (1906.) и дуготрајни Пријатељ девојака (少女の友 Shōjo no tomo?) (1908.)[3].[4]

Јуничи Накахара, један од најзначајнијих шоџо илустратора.

Корени изгледа, широм отворене очи, који се често повезује са шоџо мангом, датира још од илустрација шоџо часописа током раног 20. века. Најзначајнији илустратори који се везују за овај стил у то време су били Јумеђи Такехиса, а посебно Јуничи Накахара, под утицајем луткака које је правио, често цртао женске ликове са великим очима у раном 20. веку. То је имало значајан утицај на рану шоџо мангу, евидентно у раду утицајних манга уметника као што су Макото Такахаши и Риоко Икеда[5].

Неке од популарних Шоџо манги[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Toku, Masami (2005). Shojo Manga: Girl Power!. Chico, CA: Flume Press/California State University Press. ISBN 1-886226-10-5. 
  • Toku, Masami (2015). International Perspectives on Shojo and Shojo Manga: The Influence of Girl Culture. Routledge. ISBN 1-138-80948-9.