Адолф Хилдебранд

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Adolf Hildebrand)
Адолф Хилдебранд
Портрет вајара Адолфа Хилдебранда, Ханс Мари
Лични подаци
Датум рођења(1847-10-06)6. октобар 1847.
Место рођењаМарбург, Пруско краљевство
Датум смрти18. јануар 1921.(1921-01-18) (73 год.)
Место смртиМинхен, Вајмарска република
Уметнички рад
ПравацАкадемизам Модернизам
ЕпохаВајарство 19. и 20. вијека
РегијаЊемачко вајарство
Утицао наМодерно вајарство
Најважнија дела
Фонтана Вителсбах, Масимилијанов трг у Минхену

Адолф Хилдебранд (њем. Adolf von Hildebrand; Марбург, 6. октобра 1847Минхен, 18. јануара 1921) био је њемачки умјетник.

Биографија[уреди | уреди извор]

Један је од првих вајара 19. вијека који је инсистирао на естетском раздвајању вајарства од сликарства, доктрина коју је образложио у свом теоријском раду Проблем форме у умјетности сликарства (Das Problem der Form in der bildenden Kunst, 1893 г.), чиме је помогао успостављању теоријске основе модерног вајарства.

Син економисте Бруна Хилдебранда, студирао је на Академији у Нирнбергу, а затим с вајарима Каспарм Зумбушем у Минхену и Рудолфом Зимерингом у Берлину.

Живио је у Италији од 1872–97. године, гдје се спријатељио с теоретичарем умјетности Конрадом Фидлером и сликарем Хансом Маријем, чији су погледи на форму били од суштинске важности за Хилдебрандову естетику вајарства. У свом најзначајнијем дјелу, Фонтана Вителсбах (Максимилијанов трг у Минхену), потиснуо је натуралистичке детаље, наглашавајући умјесто тога компактну форму и јасноћу дизајна изведену из античке грчког вајарства. Мада је наглашавање важности чистоће форме на крају довело до апстрактног вајарства, његово властито дјело жртвује духовност и спонтаност формалистичкој строгости и академском приступу композицији.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]