Branislav Aksin

С Википедије, слободне енциклопедије
Branislav Aksin
Branislav Aksin
Датум рођења(1959-05-12)12. мај 1959.(64 год.)
Место рођењаNovi SadFNRJ

Branislav Aksin (12. мај 1959, Novi Sad) je trombonista i pedagog.[1]


Završio je gimnaziju u Novom Sadu. Počev od drugog razreda gimnazije, uporedo učio trombon u muzičkoj školi «Isidor Bajić». Studirao na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

1979. godine se upisuje na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Vinka Valečića. Diplomirao je 1985. godine, a magistrirao 1989. godine u istoj klasi.[1] Za vreme studija je osvajao najviše nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Na FMU je dobitnik nagrade iz fonda prof. Jakova Srejovića za najbolji diplomski ispit i nagrade iz fonda prof. Bruno Bruna za najbolji magistarski ispit. Laureat je Takmičenja muzičkih umetnika u Zagrebu 1987. godine.

Od 1982. godine je član orkestra Opere SNP-a kao bas trombonista[1], a 1984. godine je posavljen na mesto solo tromboniste. Takođe je solo trombonista Vojvođanske filharmonije koja je tada delovala u okviru SNP-a. Sezone 1988/89. radio kao solo trombonista Beogradske filharmonije.

Kao solista i kao član raznih kamernih ansmbala (Dou trombona, Novosadski brass quintet, Musica Viva, Tickmayer Formatio itd.) je održao niz koncerata u zemlji i inostranstvu i učestvovao na festivalima kao što su Nomus, Bemus, Tribina Jugoslovenskog stvaralaštva u Opatiji, Zagrebački bijenale itd.

Godine 1989. počinje saradnju sa «Theathre Jel» iz Francuske koji vodi Jozef Nagy, a od 1991. godine živi i radi u Orleanu (Francuska). Sa ovim ansamblom je gosovao u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksenburgu, Švajcarskoj, Italiji, Portugalu, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Izraelu.

1994. godine se vraća u Novi Sad gde je izabran za docenta za stručno umetničke predmete Trombon i Kamerna muzika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Od 1995. godine je član je kamernog orkestra «Camerata accademica» i Novosadskog Brass Quintet-a. Sa ovim ansamblima, zatim kao solista i u raznim drugim ansamblima nastupa na Nomusu-u, Bemusu-u, Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, te na mnogim koncertima u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Kanjiži, Senti, Vršcu, Podgorici, Budvi, Budimpešti itd.

1999. godine je izabran za vanrednog profesora Akademije umetnosti.

U novije vreme sarađuje sa ansamblom «Sonemus» iz Sarajeva sa kojim je 2002. godine gostovao u Sarajevu, Zadru, Zagrebu, Beogradu, Podgorici i Skoplju, a septembra 2003. godine u Švajcarskoj (Cirih-Vintertur).

Član je Vojvođanskih simfoničara (solo trombonista) i orkestra Opere SNP-a (solo trombonista).

2004. godine je izabran za redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu. Njegovi studenti su imali zapažene nastupe na studentskim koncertima u organizaciji Akademije umetnosti i u simfoniskom orkestru Akademije. Osvajali su najviše nagrade na studentskim takmičenjima.

Pored Akademije umetnosti u Novom Sadu predaje i na Akademiji umetnosti u Banja Luci.[1]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]


  1. ^ а б в г „АКСИН Бранислав”. snp.org.rs. Приступљено 18. 1. 2024.