Crnoglavi papagaj

С Википедије, слободне енциклопедије

Crnoglavi papagaj
Agapornis personata
Научна класификација edit
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Psittaciformes
Натпородица: Psittacoidea
Породица: Psittaculidae
Потпородица: Agapornithinae
Род: Agapornis
Врста:
A. personatus
Биномно име
Agapornis personatus
Reichenow, 1887
Rasprostranjenost vrste
Синоними
  • Agapornis personata

Crnoglavi papagaj (lat. Agapornis personatus) potiče iz Tanzanije i Kenije gde boravi uzduž rečnih korita, a može se naći i pod imenom personata papiga. Nema priznatih podvrsta.

Opis[уреди | уреди извор]

U divljini Serengetija
Ptica koja je pobegla iz zatočeništva, slikana u Teksasu, na hranilici

Crnoglavi papagaj dug je 14,5 cm. Mužjaku i ženki su grudi žute boje, a crveni kljun im uz crnu glavu daje izrazito dopadljiv izgled. Leđa i krila su zelena, a vrhovi leđnih pera su crni. Trtica je plava, a rep zelen sa žućkastim primesama pri korenu. Trbuh im je zelen, a izraženije kožni prsten oko očiju bele je boje. Mlade su papige bleđe obojene, pogotovo crno perje na glavi, a vrhovi kljuna su crni. Kupaju se tokom cele godine, a posebna im je poslastica banana.

Žive u severoistočnoj Tanzaniji, a mogu se naći i u Burundiju i Keniji[2]. Držati ih treba kao ukrasne papige u paru u prostranoj krletki. Osetljive su na hladna podneblja pa zimi trebaju biti na toplom. Pravilnim negovanjem i hranjenem papige dožive 12 godina.

Inkubacija traje 23 dana a mladunci napuštaju gnezdo oko 42. dana života[3].

Mutacije[уреди | уреди извор]

Uzgojem su dobijene plava i ljubičasta kao nove boje kod kojih su grudi i stomak boje bele kafe. Plava mutacija nađena je u 20-im godinama 20. veka i to je najstarija mutacija crnoglave papige. Postoje još i žuta, smeđa i albino mutacija koje još nisu utvrđene kao prenosive boje te nekoliko šarenih primeraka.

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2018). Agapornis personatus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 20. 1. 2020. 
  2. ^ BirdLife International (2004). Agapornis personata. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Приступљено 9 July 2008.. 
  3. ^ Alderton, David (2003). The ultimate encyclopedia of caged and aviary birds. London, England: Hermes House. стр. 218. ISBN 978-1-84309-164-6. 

Literatura[уреди | уреди извор]

  • Alderton, David (2003). The ultimate encyclopedia of caged and aviary birds. London, England: Hermes House. стр. 218. ISBN 978-1-84309-164-6. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]