Dado Glišić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Dado Glišić
Studio The Best.jpg
Dado Glišić
Osnovne informacije
Puno imeDragoslav "Dado" Glišić
Datum rođenja(1977-11-23)23. novembar 1977.(41 god.)
Mesto rođenjaBanja Luka
Državljanstvo Bosna i Hercegovina
Aktivni period1999—danas
Zanimanjepjevač, kantautor, producent
Žanr(ovi)pop
Instrument(i)klavijature,bas gitara,perkusije
Izdavačke kućeCity Records
PGP RTB

Dragoslav „Dado“ Glišić (Banja Luka, 23. novembar 1977) je bosansko-hercegovački muzičar, kantautor i producent.

Do sada je objavio 3. albuma za City Records.

Biografija[уреди]

Dado Glišić rođen je 23.11.1977. godine u Banjaluci u gradu na Vrbasu.

Tu je proveo svoje djetinstvo i išao pored osnovne i u muzičku školu "Vlado Milošević".

Kako je bio od malih nogu buntovnik, Dado Glišić se vrlo rano pobunio i napustio muzičku školu, jer je želio da mu se posvećuje više pažnje, nije želio kliše časove. Zatim odlazi kod profesora klavira Muhameda - Brace Skopljaka i tu kreće njegov put ka harmoniji i muzici.

Hladni rat koji je zadesio njegovu zemlju mijenja sve u njegovom životu.

Njegov omiljeni profesor klavira napušta grad na Vrbasu i u svojoj gorčini; ostavivši sjekiru u klaviru; od tog momenta više ništa nije bilo isto...

Posle završetka rata Dado Glišić seli se u Beograd gdje počinje da se usavršava kao muzičar i 2000. godine se prijavljuje na Budvanski festival sa pjesmom Zgazio me život; iako još mlad za ovu tematiku koju nosi pjesma, uspijeva da se plasira u finale samog festivala gdje i počinje priča o dječaku koji će kroz vrijeme pokazati da živi i da je predodređen za muziku.

2003. godine Dado Glišić objavljuje i ekranizuje vanvremensku pjesmu Dišem al' nisam živ, koja u jako kratkom roku dospijeva na prvo mjesto mnogih top lista širom balkana, te ga istoimena kompozicija plasira u sami vrh balkanske pop scene.

2004. godine Dado Glišić učestvuje na Radijskom festivalu Radio S sa kompozicijom Dobar i lud te je već bilo sasvim sigurno očekivati i njegov prvi album koji se desio odmah nakon objave trećeg singla i ekranizovanog spota Sto bespuća.

2005. godine konačno objavljuje svoj prvi studijski album Ljubavi... gdje pokazuje izraženu crtu prema umjetnosti i muzici.

Inače, poslije mnogih recenzija prvog albuma "Ljubavi..." i pjesama koje su obilježile jedan period i koji još traje, sasvim je sigurno da se Dado Glišić ne bavi muzikom, već da je muzika njegov život tj. njegov život je zapravo podređen muzici jer u njoj se najbolje osjeća i kroz nju se najbolje izražava.

Nizali su se hitovi poput Sto bespuća, Dišem al' nisam živ, Dobar i lud, Kopija, Više od laži, Ostaviću ruže i dr. kompozicije. Svih devet kompozicija bila su "djela za sebe" i svaka pjesma je imala "svoju adresu". Pjesme sa pomenutog albuma poput "Sto bespuća" i "Dišem al' nisam živ" obilježile su muzičku scenu kako u Srbiji tako i u regionu, a isto tako i kompozicije koje su ušle u historiju i dobile zasluženo mjesto "kultnih evergreena".

2007. godine Dado Glišić nastupa sa pjesmom Još tražim... na festivalu Vrnjačka Banja i osvaja nagradu za "Najbolju kompoziciju". Inače, pomenuti nastup predstavlja i posljednje pojavljivanje u javnosti sve do 2012. godine.

Međutim, Dado Glišić je unazad deset godina (u periodu od 2002-2008) je bio ovisnik o teškim drogama, te se kroz njegovu muziku, tematiku i interpretaciju moglo naslutiti pojačan naboj emocija, ogroman osjećaj za muziku bez kompromisa i dodvoravanja masi, što je istovremeno predstavljalo i njegov karakter "vječitog buntovnika".

Krajem 2007. godine Dado Glišić u potpunosti nestaje sa javne scene, te odlazi u potpunu izolaciju gdje započinje njegova bitka protiv ovisnosti o heroinu.

U tom periodu bio je potpuno nedostupan, te niko nije znao šta se dešava sa ovim muzičarom, sve do 2011. godine, gdje se najedanput pojavljuje na iznenađenje kompletne javnosti sa novom pjesmom Neponovljiva, čiji je autor i koja je producirana u njegovom vlastitom studiu The Best u Banjaluci.

Sa pjesmom "Neponovljiva" vraća se na mjesto na kojem je oduvijek i bio - na samom vrhu balkanske pop scene.

Nastavlja sa nizanjem dobrih i kvalitetnih pjesama i sve ostavlja bez daha emotivnom baladom Dođi... sa kojom 2012. godine nastupa na festivalu Vrnjačka Banja te osvaja ubjedljivo prvo mjesto "Grand Prix" i u potpunosti potvrđuje svoj dugoočekivani povratak.

Poslije punih šest godina, tačnije 2012. godine, objavljuje svoj drugi studijski (autorski) album simboličnog naziva Dođi... sa kojeg se izdvajaju pored "Neponovljiva" i "Dođi..." vrlo zapažene pjesme Kad bih ja, duet sa Katarinom Ostojić - Kayom Brojiš do 100, Nisam tvoj i dr. kompozicije.

Sredinom 2013. godine napisao je muziku za duetsku pjesmu Australija i Amerika koju izvodi sa Željkom Vasićem i time najavljuje novi album Još nije gotovo koji je krajem 2013. godine ugledao svjetlost dana. Već na prvo slušanje izdvojile su se pjesme: Čija li si, Jedini si razlog, Budi svačija kao i emotivne balade Proklet i sam i Jer te volim...

Od 2015. godine radi na svom četvrtom i do sada najznačajnijem muzičkom projektu, koji će zasigurno ostaviti najveći trag u njegovoj karijeri ali i na regionalnoj balkanskoj pop sceni.

Umjetnik dječačkog izgleda, jake harizme, sa stavom i još jačih emocija koje ispoljava kroz svoje unikatne pjesme, ubjedljivo pokazuje da "muzika ima priču koja nema kraja"...

Diskografija[уреди]

Album Godina Label
"Ljubavi..." 2005 City Records
"Dođi..." 2012 City Records
"Još nije gotovo" 2013 City Records

Festivali[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]