Дијего Ривера

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Diego Rivera)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дијего Ривера
Frida Kahlo Diego Rivera 1932.jpg
Дијего Ривера и Фрида Кало
Пуно име Дијего Марија де ла Консепсион Хуан Непомусено Естанислао де ла Ривера и Баријентос Акоста и Родригез
Датум рођења (1886-12-08)8. децембар 1886.
Место рођења Гванахуато
 Мексико
Датум смрти 25. новембар 1957.(1957-11-25) (70 год.)
Место смрти Мексико
 Мексико

Дијего Марија де ла Консепсион Хуан Непомусено Естанислао де ла Ривера и Баријентос Акоста и Родригез (шпански: Diego María de la Concepcíon Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez), рођен је 8. децембра 1886. у Гванахуатоу. Умро је 25. новембра 1957. у граду Мексику. Био је веома значајан мексички муралиста. Његови мурали са социјалним темама се могу видети у историјском центру града Мексико.

Од 1916. наизменично борави у Мексику и Шпанији, где је имао прилике да се упозна са личностима као што су били Рамон Марија дел Ваље-Инклан, Алфонсо Рејес или Пабло Пикасо. Постаје члан Комунистичке партије Мексика од 1922. и од тада почиње да слика мурале са социјалним темама у јавним зградама града Мексика, који ће извршити велики утицај на муралистички покрет у Мексику и уопште у Латинској Америци. Године 1929. по трећи пут се жени, овог пута са исто тако познатом мексичком сликарком, Фридом Кало. У току следеће четири године биће врло активан у САД, где ће његове комунистичке теме изазвати велике полемике, нарочито Човек на раскршћу (енглески: Man at the Crossroads), мурал са Лењиновим портретом на Рокфелеровом центру у Њујорку из 1933, који ће на крају бити уклоњен.

Године 1934. поново ће осликати исти мурал на Палати лепих уметности (шпански: Palacio de Bellas Artes) у граду Мексику. Ова верзија је названа „Човек, контролор универзума“.

Спољашње везе[уреди]