Eliptička galaksija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Eliptička galaksija ESO 325-G004

Eliptičke galaksije se, prema spljoštenosti, klasifikuju od E1 do E7. Ove galaksije su bez uočljive strukrure. Tipični primeri su pratioci spiralne galaksije M31 u sazvežđu Andromeda. Ovo su, u stvari, kompaktini sistemi čije mase ne prelaze 1010 masa Sunca bez međuzvezdane materije. Apsolutini sjaj ovih galaksija iznosi najviše -13m.7, a za mnoge od njih je ispod -12m. Spektralna klasa je G3.7 i predstavlja srednju klasu zvezda u ovim galaksijama.[1]

Klasifikacija[уреди]

Habl je klasifikovao eliptične galaksije prema njihovom prividnom obliku. Galaksije koje je označio sa E0 skoro su kružne, dok su galaksije potklase E7 vrlo izdužene, odnosno eliptične. Ostale, od E1 do E6, kreću se između ova dva oblika. Hablov, kao i svaki klasifikacioni sistem, imao objekte koji se nisu sasvim uklapali. Neke galaksije eliptičnog oblika imaju ispupčenje i disk, ali nemaju spiralne krake. Takođe, kao i ostale eliptične galaksije, ne sadrže gas od koga se formiraju zvezde. Ovakve galaksije označene su sa S0.

Primeri eliptičnih galaksija:[уреди]

M32 (Mesje 32) je patuljasta eliptična galaksija u sazvežđu Andromeda. Može biti viđena teleskopom kao pahuljast objekat sa magnitudom 9. Prvi put ju je video Gijom Le Žentil (fr. Guillaume Le Gentil) 1749. godine. M49, M59, M60, M87, M89 i IC 1101 su eliptične galaksije u sazvežđu Devica. M105 ili NGC 3379 je eliptična galaksija u sazvežđu Lav. Smatra se da sadrži ultramasivnu crnu rupu. Maffei 1 je velika eliptična galaksija u sazvežđu Kasiopeja. Dobila je ime po italijanskom astrofizičaru Paolu Mafei (Paolo Maffei) koji ju je otkrio 1967. godine. Kentaur A ili NGC 5128 je upadljiva galaksija u sazvežđu Kentaur. Otkrio ju je škotski astronom Džejms Dunlop (James Dunlop) 1826. godine.

Reference[уреди]

  1. Milan S. Dimitrijević;Aleksandar S. Tomić (2005). Astronomija. Beograd, Obilićev venac 5: Zavod za udzbenike i nastavna sredstva. 

Literatura[уреди]

  • Milan S. Dimitrijević;Aleksandar S. Tomić (2005). Astronomija. Beograd, Obilićev venac 5: Zavod za udzbenike i nastavna sredstva. 
  • Dr Kristofer de Pri, dr Alan Akserlod, Astronomija (2010)

Spoljašnje veze[уреди]