Кентаур (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Сазвежђе Кентаур)
Кентаур
Сазвежђе
Кентаур
Латинско имеCentaurus
СкраћеницаCen
ГенитивCentauri
Симболизујекентаура (Хирона или Фола)
Ректасцензија13
Деклинација-50
Површина1060 sq. deg. (9)
Најсјајнија звездаАлфа Кентаура (-0,01m)
Метеорски ројевиα-Центауриди
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +25° и −90°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у мају.

Кентаур (лат. Centaurus) једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. Са 1060 квадратних степени, Кентаур је 9. сазвежђе по површини. Кентаур представља митско биће са телом коња и торзом и главом човека. Сазвежђе кентаур се везује за два митолошка кентаура — Хирона и Фола.

Звезде[уреди | уреди извор]

Положај алфе, бете и Проксиме (у црвеном ромбу) Кентаура унутар сазвежђа

Најзначајнија звезда Кентаура је трочлани систем алфа Кентаура (Ригил, стопало) кога чине бинарни систем алфа Кентаура A и B и са њима гравитационо везан црвени патуљак Проксима Кентаура. Алфа Кентаура је звезда најближа Сунцу, налази се на 4,37 светлосних година, сматра се да је Проксима најближа компонента. Са магнитудом -0,01, Ригил је четврта најсјанија звезда на небу Земље.

Друга најсјајнија звезда овог сазвежђа (а десета најсјајнија на небу) је бета Кентаура (Агена, колено, или Хадар, тло). У питању је троструки систем чија је примарна компонента плавобели џин. Налази се на око 525 светлосних година од Сунца а магнитуда јој је 0,61.

Тета Кентаура (Менкент, раме) је трећа најсјајнија звезда Кентаура магнитуде 2,06. Овај наранџасти џин се налази на око 61 светлосну годину од Сунца.

Објекти дубоког неба[уреди | уреди извор]

NGC 5139, највеће и најсјајније глобуларно јато Млечног пута
NGC 5128, лентикуларна галаксија у сазвежђу Кентаур

NGC 5139 (омега Кентаура) је најсјаније и највеће глобуларно јато које орбитира око Млечног пута. Садржи неколико милиона звезда друге популације, које су у средини јата толико густо распоређене да се налазе на свега 0,1 светлосну годину једна од друге. NGC 5139 је једно од Земљи најближих глобуларних јата. Тек Вилхелм Хершел је утврдио да је у питању глобуларно јато, све дотле се мислило да је у питању звезда, зато и носи ознаку омега Кентаура.

NGC 5128 је лентикуларна галаксија удаљена од Сунчевог система око 14 милиона светлосних година. У NGC 5128 су махом остале старе звезде јер формирања нових звезда готово да и нема, али има новостворених звезда у диску прашине који окружује галаксију. Позната још и као Кентаур А, NGC 5128 је једна од најближих радио галаксија. У средишту ове галаксије се налази супермасивна црна рупа, одговорна за X и радио зрачење.

NGC 3918 је светла плава планетарна маглина која у мањим телескопима може да личи на Нептун.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]