Grossulariaceae

С Википедије, слободне енциклопедије

Grossulariaceae
плодови црвене рибизле, Ribes rubrum
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Grossulariaceae

DC.
Род

Ribes

Grossulariaceae (фамилија огрозда) је фамилија дикотиледоних биљака из реда Saxifragales. Према савременим погледима на класификацију[1], обухвата један род (род рибизли и огрозда, Ribes) са око 150 врста. Поједини аутори издвајају врсту огрозд (Ribes uva-crispa) у засебан род, Grossularia. Фамилија је распрострањења у Холарктику и дуж Анда.

Класификација[уреди | уреди извор]

У појединим класификационим схемама, род рибизли се сврстава у сродну фамилију Saxifragaceae. Са друге стране, у Кронквистовој класификацији фамилија је веома широко дефинисана, и молекуларно-систематским методама установљено је да је веома хетерогена и полифилетска. Родови из те фамилије су сада разврстани у фамилије Celastraceae, Escalloniaceae, Iteaceae, Montiniaceae, Phyllonomaceae, Tetracarpaeaceae и Tribelaceae[1].

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Stevens, P. F. (2001 onwards). Grossulariaceae Angiosperm Phylogeny Website., Приступљено 8. 11. 2012.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Grossulariaceae Архивирано на сајту Wayback Machine (15. октобар 2007) у Watson L., Dallwitz M.J. 1992 — данас. The families of flowering plants: descriptions, illustrations, identification, information retrieval. Верзија: 18.5.2012., Приступљено 8. 11. 2012.
  • Списак родова, Краљевска ботаничка башта Кју.