Hidžaz

С Википедије, слободне енциклопедије
Karta koja današnju saudijsku oblast označava crveno, a Kraljevinu iz 1923. zeleno

Hidžaz (takođe Hijaz, Hedjaz; арап. الحجاز al-Ḥiǧāz, doslovno „barijera“) je regija na zapadu današnje Saudijske Arabije. Granice su joj uglavnom određene obalom Crvenog mora, te se pruža od Hakla u Akapskom zalivu do Džizana. Glavni grad je Džeda, ali je verovatno poznatija po islamskim svetim gradovima Mekom i Medinom. Zbog islamskih svetih mesta Hidžaz ima veliku važnost kako u arapskom tako i u islamskom svetu, odnosno politici. Naziv „barijera“ je dobila zato što razdvaja zemlju Najd na istoku od zemlje Tihamah na zapadu.

Istorija[уреди | уреди извор]

Istorijski dokazi ukazuju na to da je Hedžaz (ili bar neki njegov deo) bio pod rimskom vlašću kao provincija Arabia Petrea.[1] Kasnije je vekovima bio vlašću regionalnih sila kao Egipat da bi od 16. veka postao deo osmanske države gde je administrativnom reorganizacijom 1864. formiran Vilajet Hedžaz. Početkom 20. veka Hedžaz je uživao kratkotrajni period kao nezavisna država. Godine 1916. je Šarif Husein ibn Ali proglasio nezavisnost Hedžaza, ali je je njegovu vlast godine 1924. srušio Ibn Saud iz susedne regije Najd te formirao Kraljevinu Hedžaza i Nedžda, kasnije poznatu kao Kraljevina Saudijska Arabija.

Geografija[уреди | уреди извор]

U geološkom smislu Hedžaz je smešten u Velikoj dolini raseda. Oblast je poznata po tamnijem pesku vulkanskog porekla. Hedžaz u nekim izvorima uključuje i gornje Saravat koje topografski razdvaja Najd od Tehamaha.

Gradovi[уреди | уреди извор]

Karta koja pokazuje lokaciju unutar Saudijske Arabije

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kesting, Piney (May/June 2001). „Well of Good Fortune”. Saudi Aramco. Архивирано из оригинала на датум 23. 10. 2014. Приступљено 20. 3. 2007.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)