Каба

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Каба (фараон).
Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg

Каба (арап. „коцка“ или „уточиште ислама“) је централно светилиште ислама. Грађевина у облику квадра, дугачке око 11 m, а високе око 17 m. Она се данас налази у средини велике џамије у Меки. Представља киблу, тј. посебну тачку према којој се муслимани окрећу у време молитве. Каба за муслимане представља средиште света, његов „пупак“. Сматрају да је она прво што је Алах створио. По исламском веровању, изнад земаљске кабе налази се још седам небеских каба на седам небеса, и све оне стоје управо испод Алаховог престола који обилазе анђели мелеки, па и људи на исти начин обилазе око овог камена.

Црни камен[уреди]

У југоисточном делу грађевине уграђен је Црни камен, и он је најсветији предмет у Каби. За њега сматрају да је „камен темељац“, „десна рука Божија на земљи“. Муслимани према овом камену исказују велико поштовање, љубе га и додирују, нарочито током хаџилука. Муслимани се не клањају камену, молитве овде изговорене упућене су Богу.

Изглед[уреди]

Каба има само једна врата, али је њен религијски значај више у спољашњости. Од црног камена се простире 2 m дугачак зид – мултзам који се протеже до улазних врата. Верници се на њега наслањају да би добили благослов. Каба је најчешће покривена прекривачем – кисвом – начињеним од тешког црног платна са тракама на којима су извезени стихови из Курана. Око Кабе се налази гранитни плочник који се назива матиф. Насупрот угла у коме је уграђен црни камен, налази се зграда у којој је свети бунар Земзем, док се пред североисточним делом налази камен, за који се тврди да представља отисак стопала Аврама, кога муслимани сматрају градитељем Кабе.

Спољашње везе[уреди]