Junji Ito's Cat Diary: Yon & Mu

С Википедије, слободне енциклопедије

Junji Ito's Cat Diary: Yon & Mu
伊藤潤二の猫日記 よん&むー
(Itō Junji no Neko Nikki: Yon & Mū)
ЖанрХорор
Животопис
Манга
АуторЏунџи Ито
ИздавачЈапан Коданша (2007/8)
Циљна групасеинен
Прво излажење26. новембар 200726. децембар 2008.
Томови1 (списак томова)
Портал Стрип

Junji Ito's Cat Diary: Yon & Mu (伊藤潤二の猫日記 よん&むー, Itō Junji no Neko Nikki: Yon & Mū) јесте животописна сеинен хорор манга коју је написао и илустровао Џунџи Ито.[1] Првобитно је објављена као серијал у недељнику Monthly Magazine Z издавачке куће Коданша у периоду од новембра 2007. до децембра 2008. Издавач Коданша је доцније саставио десет прича и сместио их у танкобон који је у Јапану објављен у марту 2009.

Амерички огранак издавача Коданша је у октобру 2015. објавио превод танкобона на енглески језик који је додатно садржао прилоге који су створили Џунџи Ито и његова супруга 2011. После објављивања на енглеском језику, манга је добила позитивне критике и добар комерцијални одјек, те је била на седмичној листи десет најпродаванијих манги Њујорк тајмса. Критичари су хвалили Итов хумор.

Радња прати авантуре Џ-куна, хорор мангаке, који се прилагођава животу с двема мачкама: Јон, коју му вереница доводи, и Му, норвешком шумском мачком коју пар усваја док је била маче. Приче се углавном ослањају на животописне елементе Итовог личног искуства с мачкама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Junji Ito's Cat Diary: Yon & Mu”. kodansha.us. Приступљено 10. 7. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]