Уснатице

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Lamiaceae)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Lamiaceae
Lamium purpureum Closeup.jpg
Lamium purpureum
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Lamiaceae

родови

списак важнијих родова је у тексту

Припадници породице Lamiaceae (Labiatae) – уснатице су зељасте биљке или грмови са четвртастим стаблом и двоуснатим цветовима (име!) најчешће сакупљеним у цимозне цвасти. Листови су наспрамно постављени, прости. Познато је око 3.000 врста распрострањених скоро по целом свету. Међу њима су и познате ароматичне биљке: жалфија, лаванда, рузмарин, нана, ориганум, мајчина душица...

Опис[уреди]

Уснатице су зељасте биљке или грмови четвртастог стабла и простих наспрамно распоређених листова. Име фамилије "уснатице" (Labiatae) потиче од облика и особина цвета који је карактеристичан за већину припадника. Цветови су изразито зигоморфни, двоуснати. Чашица је звонаста или двоусната, изграђена од 5 сраслих листића; круницу гради 5 сраслих листића; у доњем делу формирају цев на чијем се ободу налазе две усне.

Прашника има четири, два дужа и два краћа; код неких врста постоје само два прашника. Тучак је са дугачким стубићем, на чијем се врху налази дво режњевити жиг. Цветови су сакупљени у цимозне цвасти које имају облик класа, главице, пршљенова. Плод је ситна орашица.

Велики број представника садржи етарска уља, од којих потиче арома ових биљака. Она настају и депонују се на површини стабљика и листова у тзв. жлезданим длакама.

Значај[уреди]

Неке од врста су познате као лековите: жалфија, нана, мајчина душица Известан број врста се гаји због зачинских својстава (ориганум, мајоран). Од многих се екстракцијом добија етарско уље (нана, матичњак), а међу њима има и украсних биљака (жалфија, мртва коприва).

Одабрани родови[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]