Мајчина душица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мајчина душица
Thymus camphoratus.jpg
Thymus camphoratus
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Lamiales
Породица: Lamiaceae
Род: Thymus
Врсте

Око 350 врста:
Thymus adamovicii
Thymus bracteosus
Thymus broussonetii
Thymus caespititius
Thymus camphoratus
Thymus capitatus
Thymus capitellatus
Thymus carnosus
Thymus cephalotus
Thymus cherlerioides
Thymus ciliatus
Thymus cilicicus
Thymus cimicinus
Thymus comosus
Thymus comptus
Thymus doerfleri
Thymus glabrescens
Thymus herba-barona
Thymus hirsutus
Thymus hyemalis
Thymus integer
Thymus lanuginosus
Thymus leucotrichus
Thymus longicaulis
Thymus longiflorus
Thymus mastichina
Thymus membranaceus
Thymus montanus
Thymus nummularis
Thymus odoratissimus
Thymus pallasianus
Thymus pannonicus
Thymus praecox
Thymus pseudolanuginosus
Thymus pulegioides
Thymus quinquecostatus
Thymus richardii
Thymus serpyllum
Thymus striatus
Thymus thracicus
Thymus villosus
Thymus vulgaris
Thymus zygis

Мајчина душица је род вишегодишњих зељастих биљака и полужбунова из фамилије Lamiaceae. Врсте овог рода јако личе једна другој и подједнако се користе као лековите биљке, док се једна врста, тимијан, узгаја и користи као зачинска. Опис мајчине душице најчешће значи опис врсте Thymus serpyllum: збијено и густо бусење састоји се од полеглих, врло танких, местимично за земљу прираслих, црвено-мрких изданака и врежа из којих се дижу многобројни усправни огранци обрасли ситним јајастим листићима и округлим цвастима; цветићи су двоуснати углавном ружичасте боје; цвета преко целог лета. Цела биљка је пријатног и врло ароматичног мириса и укуса. Друга народна имена за ове биљке су: бабина душа, бабја душица, бакина душица, буковица, вресковина, врисак, дивљи босиљак, душичина, душичка, материна душица, матерка, тамјаника итд.

Лековита својства мајчине душице[уреди]

Лековити састојци налазе се једино и искључиво у листу и цвету мајчине душице. Треба напоменути да мајчину душицу треба брати пажљиво. Никако се не сме чупати, јер се тиме биљка уништава. Треба одсецати само горњу половину лиснатих гранчица у цвету и то маказама.

Састав: тимол и карвакрол, два фенолска једињења од којих потичу лековитост, антисептичка моћ и својствен мирис ове биљке, имају својство изврсног и нешкодљивог конзерванса.

Употреба: мајчина душица је омиљен лек не само у народној, него и у научној медицини. Код нас се вековима употребљава, пре свега, као лек за лечење органа за варење, ређе и органа за дисање. Мајчина душица улази у састав многих лековитих препарата који се израђују било у апотекама, било у фармацеутској индустрији, а њено етарско уље и тимол дају се против цревних паразита, нарочито против дечјих глиста. Треба нагласити да не треба кувати мајчину душицу, јер се лековити састојци ове веома мирисне и лековите биљке кувањем брзо и потпуно изгубе. Због тога се препоручује да мајчину душицу само попарите кључалом водом, одмах поклопите, оставите да стоји 2 сата. Такође може се слободно припремати и јачи чај јер мајчина душица ни дужом употребом не изазива никакве знаке нелагодности нити навикавања.

Спољашње везе[уреди]