Salvia

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Salvia
Wiesensalbei 1.jpg
Ливадска жалфија, Salvia pratensis
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Salvia

врсте

важније врсте у тексту

Salvia је најбројнији род породице уснатица (Lamiaceae) са око 800 врста једногодишњих, вишегодишњих, зељастих, полужбунастих и жбунастих врста. Овом роду припада позната лековита биљка жалфија (Salvia officinalis), али и многе друге корисне, орнаменталне па и халуциногене биљке.

Природни ареал рода обухвата Европу, Азију и обе Америке. Постоје три центра разноврсности: Јужна и Централна Америка (са око 500 врста); Централна Азија и Медитеран (око 250 врста) и Источна Азија (90 врста).

Порекло имена[уреди]

Salvia потиче од латинског salvere = спасити, спасавати, због лековитих својстава најпознатије врсте - жалфије.

Опис[уреди]

Врсте рода Salvia су једногодишње, двогодишње или вишегодишње зељасте и дрвенасте врсте, четвртастог стабла. Листови су прости, цели ређе перасто дељени. Брактеје се разликују од средњих листова, код неких врста су упадљиво обојене. Зигоморфни цветови су груписани у дихазијуме а они у сложене метличасте или класолике цвасти. Чашица је од 5 сраслих листића, двоусната са 3 зупца на горњој и 2 на доњој усни. Круница је симпетална, изразито двоусната, са горњом усном која је права или закривљена на доле, и доњом дво- или трорежњевитом. Прашници (два!) су рачвасти, са антером са горње стране и „полугом“ са доње. Тучак је изграђен из две карпеле, са жигом који вири испред крунице. Плодови су мерикарпијуми од 4 овалне орашице, код многих врста са слузима у омотачу.

Жлездане длаке на листовима Salvia ringens

Стабла, листови и цветови многих врста су покривени заштитним трихомама (длакама). Неке врсте поседују и жлездане трихоме са етарским уљем од ког потиче њихов карактеристичан мирис и оштра арома, па их преживари избегавају у исхрани.

Дуго се претпостављало да су структура прашника и необично опрашивање код врста рода Salvia еволуирали само једном, и да је стога порекло рода Salvia монофилетско, што значи да су сви чланови рода еволуирали од једног претка. Међутим, технике секвенцирања ДНК су показале да је овај тип прашника еволуирао најмање три различита пута у роду, па се данас сматра да род није монофилетски. Род се вероватно састоји од чак три различите кладе или гране[1].

Одабране врсте[уреди]

Многе врсте рода Salvia се користе као лековите, зачинске, медоносне или украсне. У наставку је листа одабраних врста са њиховом употребом.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Walker JB, Sytsma KJ, Treutlein J, Wink M (2004) Salvia (Lamiaceae) is not monophyletic: Implications for the systematics, radiation, and ecological specializations of Salvia and tribe Mentheae. Am J Bot 91: 1115–1125
Јанчић Р, Стојановић Д: Економска ботаника, корисне биљке и њихови производи, Завод за уџбенике, Београд, 2008.
Sage: The Genus Salvia by Spiridon E. Kintzios, CRC Press, 2000