Lea Sirk

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Lea Sirk
Lea Sirk (4) 20180510 EuroVisionary (cropped).jpg
Lea Sirk 2018. godine
Osnovne informacije
Datum rođenja1. septembar 1989.
Mesto rođenjaKoper,  SFRJ, danas  Slovenija
Aktivni period2006-danas
Zanimanjepevačica, tekstopisac
Žanr(ovi)pop

Lea Sirk (Kopar, 1. septembar 1989) slovenačka je pop pevačica.[1]

Karijera[уреди | уреди извор]

Muzičko obrazovanje započela je sa pet godina u Kopru. Između 2001. i 2007. Lea je učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde je završavala sa dobrim plasmanima. Lea je završila srednju školu dok je studirala flautu.

Lea je studirala na Konzervatorijumu u Ženevi. Završila osnovne studije rano i sa počastima. Završila je master studije sa odličnim uspehom dve godine kasnije i postala je magistar umetnosti u specijalizovanom muzičkom performansu. Godine 2005. Lea je dobila nagradu za najperspektivniju mladu pevačicu na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Kelnu.

Počela je da učestvuje na raznim festivalima, kao i na takmičenju EMA, slovenačkom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije. Imala je važnu ulogu u emisiji "Znan Obraz ima svoj glas" (slovenačka verzija Tvoje lice zvuči poznato) u kojoj se Lea transformisala u poznate svjetske izvođače, uključujući i pobjednika Pesme Evrovizije 2017, Salvadora Sobrala.

Lea je takođe studijski muzičar i aranžer muzike i nastupala je na brojnim velikim pozornicama.[2]

Pesma Evrovizije[уреди | уреди извор]

Lea Sirk na Pesmi Evrovizije 2018.

Kao prateći vokal, Lea je nastupala na Pesmi Evrovizije 2014. godine u Kopenhagenu sa Tinkarom Kovač. Kao solista je predstavljala Sloveniju na Pesmi Evrovizije 2018. godine u Lisabonu sa pesmom "Hvala, ne". Pesmu "Hvala, ne" je napisala sa Tomijem Deklerkuom. Prošla je u finale, u kojem je bila dvadeset druga sa 64 osvojena boda.[3][4]

Lični život[уреди | уреди извор]

Lea je majka dviju devojčica, te svoju solo pjevačku karijeru gradi paralelno sa svojim drugim odgovornostima.

Reference[уреди | уреди извор]