Lustra

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Lustra
Izbočene krljušti kolubridne zmije (Nerodia fasciata)

Lustra ili krljušt predstavlja narodni termin za pločice koje prekrivaju kožu ribe, dok je stručni naziv ljuska. U većini bioloških nomenklatura, krljušt (grčki λεπίς lepis, latinski squama) mala je kruta ploča koja raste iz kože životinje da bi joj se pružila zaštita. Kod vrsta lepidopterana (leptiri i moljci), ljuske su ploče na površini krila insekata i pružaju obojenje. Krljušti su prilično česte i razvijale su se više puta kroz konvergentnu evoluciju, sa različitim strukturama i funkcijama.

Krljušti se generalno klasifikuju kao deo integumentarnog sistema. Postoje različite vrste krljušti prema obliku i klasi životinje.

Riblje krljušti[уреди | уреди извор]

Детаљније: Riblje krljušti

Riblje krljušti su dermalnog porekla, specifično mezodermnot. Ova činjenica ih paleontološki razlikuje od krljušti gmizavaca. Genetski, isti geni koji su uključeni u razvoj zuba i dlaka kod sisara, takođe su uključeni u razvoj krljušti.[1]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sharpe, P. T. (2001). „Fish scale development: Hair today, teeth and scales yesterday?”. Current Biology. 11 (18): R751—R752. PMID 11566120. doi:10.1016/S0960-9822(01)00438-9. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

  • Mediji vezani za članak Lustra na Vikimedijinoj ostavi