Лептири

Из Википедије, слободне енциклопедије
Lepidoptera
Parthenos sylvia philippensis.jpg
Parthenos sylvia
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Поткласа: Pterygota
Инфракласа: Neoptera
Надред: Endopterygota
Ред: Lepidoptera
Linnaeus, 1758
Надфамилије

Лептири (лат. Lepidoptera) други су по величини ред инсеката, коме припадају дневни лептири, мољци и ноћни лептири. Одрасле јединке имају два пара мембранастих крила и усни апарат прилагођен за сркање.

Ред има око 180.000 врста подељених у 127 породица[1] и 46 надпородица.[2][3] Назив потиче из грчког lepido-pteron. Лептири су инсекти клада Rhopalocera из реда Lepidoptera, који укључује и мољце. Одрасли лептири имају велике, често јарко обојене крила, и видљиво, подрхтавање летa. Ова група се састоји од великe суперфамилиje Papilionidае (Једрилци), заједно са два мањe групe, скипери (суперфамилиja Hesperioidea) и мољаца- лептира(суперфамилиja Hedyloidea). фосили лептира који су пронађени стари су око 56 милиона година.

Лептири имају типичне четири фазе животног циклуса инсекта. Крилати одрасли полажу јаја на биљне хране на којој ће њихове ларве, познат као [гусеница],да се прехране. Гусенице расту, понекад врло брзо, а када је потпуно развијен, учаури ће се у лутку. Када се метаморфоза заврши, кожа лутке се цепа, одрасли инсект пење се, и након што су се крила проширила и осушила, она одлети. Неки лептири, посебно у тропским крајевима, имају неколико генерација у току једне године, док други имају једну генерацију, а неколико на хладним местима може трајати неколико година да прође кроз цео животни циклус.

Лептири су често полиморфна, и многе врсте користе камуфлажу и мимикрије да избегну своје предаторе. Неки, попут монарха и oбојене даме (painted lady), пређу велике раздаљине. Неки лептири имају параситоидал односе са организми, укључујући протозое, муве, мраве и друге бескичмењаке, и претходила је кичмењака. Неке врсте су штеточине, јер у њиховим фазама ларве могу оштетити домаће усеве или дрвеће; остале врсте су агенти оплодње неких биљака, и гусенице за неколико лептира (нпр, комбајни) једе штетних инсеката. Културно, лептири су популарни мотив визуелних и књижевних уметности.

Таксономија и филогенија[уреди]

Најранији фосили Lepidoptera су мали мољци, јурске старости, пре око 190 милиона година. Лептири су еволуирали од мољаца, па док су лептири monophyletic (формирања јединствене клада), мољци нису. Најстарији лептири су из Palaeocene MoClay или Fur Formation Данској.

Традиционално, лептири су подељени у суперфамилије Papilionoidea и мањих групација на Hesperioidea (скипера) и више мољаца налик Hedyloidea Америке. Филогенетичка анализа указује да је традиционална Papilionoidea је paraphyletic у односу на друге две групе, тако да би обоје требали да буду укључени у једну групу лептира, клада Rhopalocera.

Биологија[уреди]

Осноне одлике[уреди]

Одрасли лептири се одликују по своја четири крила, које дају Lepidoptera њихово име (Стара Грчка λεπις лепис, обим + πτερον птерон, крило). Ове ваге дају крила лептира своју боју: они су пигментисани са меланинс да им дају црне и браон боје, као и деривате и флавона да им дају жуте мокраћне киселине, али многи од плаве, зелене, црвене и преливају боје стварају структурне обојености производиле би микро структуре скала и длака. Као и свим инсеката, тело је подељен у три дела: главе, грудног коша и абдомена. Обим грудног коша се састоји од три сегмента, сваки са паром ногу. У већини породица лептира Антене су ударен, за разлику од мољаца који могу имати кончану или пернату. Дуги нос може да се котуровима користи кад пијуцкају нектар из цветова.

Скоро сви лептири су дневни, имају релативно светле боје, и држите крила вертикално изнад њихових тела у мировању, за разлику од већине месеци које лете ноћу, често загонетно обојени (добро камуфлира), и било да држе своја крила право (додиривање површина на којој се мољац стоји) или их пажљиво савије преко њихових тела. Неки дневни мољаци, као што су hummingbird hawk-moth, су изузеци од ових правила.

Ларве лептира, гусенице, имају јаке главе коју користе за сечење њихове хране, најчешће лишћа. Имају цилиндричне тела, са десет сегмената у стомаку, обично са кратким пролегс о сегментима 3-6 и 10; три пара правих ногу на грудном кошу има пет сегмената сваки. Многи су добро камуфлира; други су апосематици са светлим бојама и чекињасте пројекције садрже токсичне хемикалије добијене од својих прехрамбених биљака. pupa или chrysalis, за разлику од мољаца, није умотана у чаури. Многи лептири су сексуално диморфни. Већина лептири имају ЗВ детерминација пола где су жене хетерогаматичне и мужјаци хомогаметици.

Дистрибуција и миграција[уреди]

Лептири широм света дистрибуира осим на Антарктика, у укупном износу од око 18.500 врста.Од тога, 775 су близу Арктика; 7.700 близу тропских места; 1.575 у Европи, Азији, Хималајима и северној Африци; 3,650 јужна Африка и Мадагаскар; а 4.800 се дистрибуирају преко комбинованих оријенталних и аустралијске региона / Океанија. Монарх лептир је пореклом из Америке, али у деветнаестом веку или пре,почео је дас се шири широм света, а сада се налази у Аустралији, Новом Зеланду, другим деловима Океанији и Иберијског полуострва. Није јасно како су се разишли; одрасли можда под ветром или ларви или лутки може бити случајно превозе људе, али присуство одговарајућих биљака домаћина у новој средини је потреба за њихово успешно успостављање. Многи лептири, као што су obojena dama (painted lady ), монарха и неколико других leptira мигрирају на великим даљинама. Ове миграције se mogu одвијати током више генерација и ниједна појединачнo не заврши цео пут. U источнoj Северној Америци grupe монарха могу да путују хиљаде километара југозападно да би презимели у Мексику. Постоји обрнута миграција у пролеће. Недавно је показано да је британскa obojena дама ( painted lady ) прелази путовање од 9.000 миља од неколико корака до шест успешних генерација, од тропске Африке до Арктичког круга. Дупло већу дужину познатих миграција које спроводи монарх Спектакуларнe велике миграције у вези са монсунom се видe na полуострву Индијe. Миграције су проучаване у скорије време помоћу ознака крила и коришћења стабилнiх водоникovih изотопа. Лептири се oрјентишу помоћу временскog синчаног сата. Они могу да виде поларизовану светлост и стога могу да се орјентишу чак и у облачним условима . Изгледа да је посебно важна поларизованa светлост у близини ултраљубичастог спектра. Многи лептири који се селе живе у полу-сушним подручјима где je сезона парења кратка. Ђивотна историја њихових домаћина, биљака такође утиче на понашање лептира. Ћаскање је завршено

Јаја[уреди]

Лептирова јаја су заштићена чврстим делом спољашњег слоја омотача, који се назива хорион. Он је обложен танким слојем воска који штити јаје од исушивања пре него што ларва има времена да се у потпуности развије. Свако јаје садржи велики број ситних отвора левака на једном крају, под називом микропилес; сврха тих рупа је да омогући да сперма уђе и оплоди јајну ћелију. Лептирева јаја варирају у величини и облику између врста, али су обично у усправном положају и фино извајана. Неке врсте полажу јаја појединачно, други у серијама. Многе женке произведе између стотину и две стотине јаја. Лептирева јаја су причвршћена за лист посебним лепком који брзо постаје чврст. Како постаје чвршћи смањује се, деформише облик јајета. Овај лепак се лако може видети, који окружује базу сваког јајета формирајући Меникус. Природа лепка је мало истраживана, али у случају Pieris brassicae, почиње као бледо жуто зрнасти секрет који садрже ацидофло протеине. То је вискозна и затамњује се када се изложи ваздуху, постаје водо-нерастворна, гуменог материјала који ускоро постаје чврст. Лептири из рода Agathymus не постављају своја јаја на лист, уместо тога ново полегнута јаја падају на базу биљке.

Јаја су скоро увек постављени на биљкама. Свака врста лептира има своју палету биљке домаћина и док су неке врсте лептира ограничени на само једну врсту биљке, други користе низ биљних врста, често укључујући и припаднике заједничке породице. Код неких врста јаја се депонује близу, али не на биљке којима се хране. Ово се највероватније дешава када јаје зиме пре излегања и где биљка домаћин губи своје лишће зими.

Фаза јајета трају неколико недеља код већине лептира, али јаја положена близу зиме, посебно у умереним регионима, пролазе кроз фазе дијапаузе (мировања), а шаре се може одвијати само у пролеће. Неки лептири из умерених региона полажу јаја у пролеће и излежу се у лето.

Ларва Гусенице[уреди]

Ларве лептира, или гусенице, конзумирају лишће биљака и проводе практично све своје време у тражењу и узимању хране. Иако су већине гусеница биљоједи, неколико врста су предатори: Spalgis epius једе скала инсекате, док lycaenids као што су Liphyra brassolis једу ларве мрава. Неке ларве, посебно оне из Lycaenidae, формирају заједничка удружења са мравима. Они комуницирају са мравима користећи вибрације које се преносе кроз подлогу као и употребе хемијских сигнала. Мрави пружају одређени степен заштите на ове ларви и они заузврат окупљају нектар секрета. Велики плаве (Phengaris arion) гусенице Myrmica мрави враћајући их мрављим колонијама где се хране на мравља јаја и ларве у паразитским односима. Гусенице имају кратак антене и неколико једноставних очи. Усни апарати су прилагођени за жвакање.

Галерија лептира[уреди]

Референце[уреди]

  1. Capinera, John L. (2008). „Butterflies and moths”. Encyclopedia of Entomology. 4 (2nd изд.). Springer. стр. 626—672. ISBN 9781402062421. 
  2. Mallet, Jim (12. 6. 2007). „Taxonomy of Lepidoptera: the scale of the problem”. The Lepidoptera Taxome Project. University College, London. Приступљено 8. 2. 2011. 
  3. „Lepidoptera Taxome Project”. Lepidoptera Taxome Project. Приступљено 2015-02-25. 

Литература[уреди]

  • Kristensen, N. P. (Ed.) 1999. Lepidoptera, Moths and Butterflies. Volume 1: Evolution, Systematics, and Biogeography. Handbuch der Zoologie. Eine Naturgeschichte der Stämme des Tierreiches / Handbook of Zoology. A Natural History of the phyla of the Animal Kingdom. Band / Volume IV Arthropoda: Insecta Teilband / Part 35: 491 pp. Walter de Gruyter, Berlin, New York.
  • Nemos, F. (1895). Europas bekannteste Schmetterlinge. Beschreibung der wichtigsten Arten und Anleitung zur Kenntnis und zum Sammeln der Schmetterlinge und Raupen [Europe's best known butterflies. Description of the most important species and instructions for recognising and collecting butterflies and caterpillars] (PDF). Berlin: Oestergaard Verlag. 
  • Nye, I. W. B. & Fletcher, D. S. 1991. Generic Names of Moths of the World. Volume 6: xxix + 368 pp. Trustees of the British Museum (Natural History), London.
  • O'Toole, Christopher. 2002. Firefly Encyclopedia of Insects and Spiders. ISBN 1-55297-612-2.

Спољашње везе[уреди]