MI6

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 51° 29′ 14" СГ Ш, 0° 7′ 28" ИГД

Тајна обавештајна служба
Secret Intelligence Service

Вауксхол Крос - седиште тајне службе Уједињеног Краљевства
Скраћеница MI6
Основана 1909.
Седиште Лондон
Шеф Џон Соерс
Буџет око 2,6 милијарди фунти
Веб страница sis.gov.uk/

Тајна обавештајна служба (енгл. Secret Intelligence Service (SIS)) познатија као MI6 (енгл. Military Intelligence Section 6, Војни обавештајни одељак 6) је обавештајна служба Уједињеног Краљевства.

Ова Служба је задужена за шпијунске активности у иностранству за разлику од MI5 који се бави контраобавештајним делатностима. Основана је 1909. године.

Локација[уреди]

Седиште Службе се налази у централном делу Лондона, на обали Темзе а локација се из стратешких разлога, и због повећања капацитета запослених, више пута мењала.[1] Прва адреса је била у Викторијиној улици али је у кратком низу година, сељена са места на место да би 1926. године добила сталнији боравак у Броудвеј згради, где је остала следећих 36 година. 1964. године следи нова селидба и овај пут је у питању Сенчури зграда (енгл. Century House), модерна вишеспратница у четврти града који се зове Ламбет а 1994. се усељава у садашњи Вауксхол Крос.
Име Вауксхол Крос је изабрано због истомене раскрснице путева, и зато што се ту до половине 19.века налазио Вауксхол врт Уживања (енгл. Vauxhall Pleasure Gardens) уместо кога су током индустријализације, саграђене фабрике стакла, сирћета и фабрика за дестилацију џина. Током 80-тих година прошлог века је дошло до реконструкције и урбанизације целокупног терена и ту је никла грађевина која је требало да има канцеларијске намене али влада ју је откупила за суму од 130 милиона фунти, наменски преуредила и Тајна обавештајна Служба је добила простор у коме се и данас налази.

Медији[уреди]

- Књиге

 • званичне:
  • Keith Jeffery - MI6: A history of SIS 1909 -1949 - издавач: Bloomsbury Publishing. [2]
 • незваничне:
  • Марко Лопушина - Британска превара / MI6 у Србији- издавач: 2014 - Agencija TEA BOOKS. [3]
  • Philip Davies - Mi6 and the Machinery of Spying: Structure and Process in Britain's Secret Intelligence - издавач: 2004 - Routledge. [4]
  • Peter Day - Franco's Friends: How MI6 Helped the Fascists Win Power in Spain - издавач: 2011 - Biteback Publishing. [5]

- Филмови

 • Серијал филмова о измишљеном MI6 шпијуну под именом Џејмс Бонд.

Види још[уреди]

Душан „Душко“ Попов

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]