Malkolm Iks

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Malkolm Iks
Malcolm-x.jpg
Датум рођења (1925-05-19)19. мај 1925.
Место рођења Omaho
Датум смрти 21. фебруар 1965.(1965-02-21) (39 год.)
Место смрти Njujork

Malkom Litl(engl. Malcolm Little) ili Malkom Iks (engl. Malcolm X; Omaha, Nebraska, 19. maj 1925Menhetn, Njujork, 21. februar 1965) je bio borac za prava Afroamerikanaca u Americi.

Biografija[уреди]

Malcolm Little ili Malcolm X

Malkom Iks ili pravim imenom Malkom Litl (engl. Malcolm Little) rođen je u mjestu Omaha u saveznoj državi Nebraska 1925. godine.[1] U Malkomovom ranom djetinstvu porodica se seli u Lensing u saveznu državu Mičigen. Još dok je Malkom bio dijete oca mu je usmrtio vozač ličnog automobila dok je Malkomov otac pretrčavao ulicu. Kako Malkomova majka, nakon što joj je muž poginuo, nije mogla puno da učini za sina, o njemu su se brinuli stariji brat i sestra. Malkom je započeo život sitnog kriminalca. Kada je imao 12 godina postao je štićenik Doma za nezbrinutu djecu države Mičigen. Kada je napunio 17 godina pušten je iz doma. Potom se zaposlio u putničkom vozu kao perač posuđa na putničkoj liniji iz Mičigena ka Vašingtonu do Njujorka i nazad u Mičigen. Kada je stekao dovoljno novca preselio se u Njujork kod rođaka. Uskoro je postao nasilnik, svodnik i diler drogom - a kasnije i zavisnik. Postao je jedan od najopasnijih nasilnika na ulicama harlemskog podzemlja. Godine 1946. uhapšen je i osuđen na deset godina zatvora zbog provale. Krađom se bavio kako bi mogao da nabavi novac za drogu. Godine 1952. pušten je iz zatvora i nešto kasnije pridružio se pokretu Nacija Islama (engl. Nation of Islam).

Nedugo nakon što je postao član Nacije Islama promijenio je svoje prezime u Iks (engl. X). To je učinio u znak poštovanja prema svojim nepoznatim afričkim precima koji su dovedeni u Sjedinjene Američke Države kao robovska radna snaga. Poslije toga je otputovao na hodočašće u muslimanski sveti grad Meku. Nakon povratka u Sjedinjene Države odbacio je ideju da su svi bijeli ljudi đavoli, a što je ranije tvrdio. Potom je osnovao sopstvenu organizaciju nazvanu Organizacija afroameričkog jedinstva, nakon čega je promijenio svoje ime u El-Hajj Malik El-Shabbazz (El Hadž Malik El-Šabaz).

Godine 1965. Malkom je smrtno ranjen dok je držao govor u Njujorku u kojem je kritikovao Elajdzu Muhamada (engl. Elijah Muhammad) . Malkoma su ubila tri muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije Islama. Sva trojica su osuđena i zatvorena.

Malkom X je takođe poznat po knjizi Autobiografija Malkolma Iksa, koju je nedugo prije smrti napisao zajedno s Aleksom Hejlijem (engl. Alex Haley), a koja je, između ostalog, prevedena i na srpskohrvatski. Po njenim motivima je godine 1992. znameniti afroamerički režiser Spajk Li (engl. Spike Lee) snimio film Malcolm X u kome je njegov lik tumačio Denzel Washington.

Reference[уреди]

  1. ^ Watson & Akhtar (2012). стр. 120.

Literatura[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]