Mastitis

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Mastitis
Klasifikacija i spoljašnji resursi
Specijalnost Гинекологија, family medicine
ICD-10 N61
ICD-9-CM 611.0
DiseasesDB 7861
MedlinePlus 001490
MeSH D008413

Mastitis ili zapaljenje dojke može se javiti u svakom životnom dobu, odnosno u bilo kom uzrastu žene, ali se to izvan babinja (perioda od 6-8 sedmica nakon porođaja) dešava retko. U babinjama, međutim, mastitis je dosta česta komplikacija, jer su tada najpovoljniji uslovi za infekciju dojke.[1][2]

Faktori koji izazivaju mastitis[уреди]

  1. Prvi faktor su nedovoljno negovanje, i za dojenje u trudnoći nepripremljene dojke, a naročito bradavice porodilje sa pojavom prskotina na njima. Ove prskotine ili ragade mogu da služe kao ulazne vratnice infekcije.
  2. Drugi faktor koji favorizuje pojavu mastitisa u babinjama je nedovoljno pražnjenje dojki, odnosno staza mleka.
  3. Treći faktor predstavlja nepravilno dojenje, odnosno produženo dojenje bez dovoljnog poštovanja osnovnih principa higijene, što se naročito često sreće kod nedovoljno iskusnih majki.

Izazivači mastitisa[уреди]

Putevi širenja infekcije dojke[уреди]

  • ushodni put
  • kanalikularni put
  • limfogeni put
  • hematogeni put

Simptomi mastitisa[уреди]

Bolesnica ima visoku temperaturu sa jezom i groznicom. Obolela dojka je uvećana, natečena, u početku čvrsta, hiperemična, topla i osetljiva. Spontani bolovi na dodir se pojačavaju. Prema lokalizaciji, apsces dojki može biti površan, može se razvijati ispod bradavice, odnosno biti subareolarni, može se lokalizovati duboko u dojci ili se razviti retromamarno između dojke i grudnih mišića.

Lečenje mastitisa[уреди]

Bilo kako da je nastao i kako da se lokalizuje, mastitis zahteva dobro sprovedeno lečenje koje je u početku konzervativno i sastoji se u davanju visokih doza antibiotika širokog spektra, uz stavljanje toplih obloga na obolelu dojku.

U toku mastitisa pa sve do izlečenja, dete ne sme da sisa niti da uzima mleko iz obolele dojke, jer se može inficirati uzročnicima gnojnog zapaljenja dojke, koji obično prelaze u mleko. Da bi se sprečio prekid laktacije, obolelu dojku po mogućnosti treba redovno pažljivo prazniti nežnim izmuzavanjem. Ukoliko se mlečnost dojke očuva, dete može obolelu dojku ponovo sisati tek po potpunom izlečenju, što se mora proveriti negativnim kulturama zasađivanjem mleka.

Mastitis može biti uzrok smanjenja ili potpunog prekidanja laktacije u oboleloj dojci i nepravilno tretiran može dovesti do stvaranja ružnih ožiljaka i do vrlo lošeg estetskog efekta.

Izvori[уреди]

  1. ^ Mladenović, D, Bogdanović, Z, Mihailović, A: Akušerstvo sa negom, Zavod za udzbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2001.
  2. ^ „Breast Abscess and Masses”. 

Spoljašnje veze[уреди]

Star of life.svgMolimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje
u vezi sa temama iz oblasti medicine (zdravlja).