Naučna literatura

С Википедије, слободне енциклопедије

Frontispis rane naučne literature objavljenu u časopisu Filozofske transakcije Kraljevskog društva

Naučna literatura obuhvata akademske radove koji izveštavaju o originalnom empirijskom i teoretskom radu u prirodnim i društvenim naukama. U okviru oblasti istraživanja, relevantni radovi se često nazivaju „literatura“. Akademsko izdavaštvo je proces doprinosa rezultatima nečijeg istraživanja u literaturi, što često zahteva proces recenzije.

Originalna naučna istraživanja koja se prvi put objavljuju u naučnim časopisima nazivaju se primarnom literaturom. Patenti i tehnički izveštaji, za manje rezultate istraživanja i inženjerske i dizajnerske radove (uključujući kompjuterski softver), takođe se mogu smatrati primarnom literaturom.

Sekundarni izvori uključuju preglede (koji sumiraju nalaze objavljenih studija kako bi se istakli napredak i nove linije istraživanja) i knjige (za velike projekte ili široke argumente, uključujući kompilacije članaka).

Tercijarni izvori mogu uključivati enciklopedije i slična dela namenjena široj javnoj potrošnji.

Tipovi naučnih publikacija[уреди | уреди извор]

Naučna literatura može uključivati sledeće tipove publikacija:[1]

Literatura se takođe može objavljivati u oblastima koje se smatraju „sivim“, jer se objavljuju van tradicionalnih kanala.[1] Ovaj materijal se obično ne indeksira u glavnim bazama podataka i može uključivati priručnike, teze i disertacije, ili biltene.[1]

Značaj različitih vrsta naučnih publikacija može varirati između disciplina i vremenom se menjati. Prema Džejmsu G. Spejtu i Raselu Foutu, časopisi sa recenzijom su najistaknutiji i najprestižniji oblik publikacije.[2] Univerzitetske štampe su prestižnije od komercijalnih štampanih publikacija.[3] Status radnih dokumenata i zbornika konferencija zavisi od discipline; oni su tipično važniji u primenjenim naukama. Vrednost objavljivanja kao preprinta ili naučnog izveštaja na vebu je u prošlosti bila niska, ali u nekim predmetima, kao što su matematika ili fizika visokih energija, sada je prihvaćena alternativa.

Naučni radovi i članci[уреди | уреди извор]

Naučni radovi su kategorisani u deset tipova. Njih osam ima specifične ciljeve, dok druga dva mogu varirati u zavisnosti od stila i nameravanog cilja.[4]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Öchsner, Andreas (2013), „Types of Scientific Publications”, Introduction to Scientific Publishing, SpringerBriefs in Applied Sciences and Technology (на језику: енглески), Springer Berlin Heidelberg, стр. 9—21, ISBN 9783642386459, doi:10.1007/978-3-642-38646-6_3 
  2. ^ Speight, James G.; Foote, Russell (2011-04-27). Ethics in Science and Engineering (на језику: енглески). John Wiley & Sons. стр. 241. ISBN 9781118104842. 
  3. ^ „Evaluation based on scientific publishing: Evaluating books”. University of Oulu. Архивирано из оригинала 04. 11. 2019. г. Приступљено 4. 11. 2019. 
  4. ^ Peh, Wilfred (2008). „Basic structure and types of scientific papers”. Effective Medical Writing. 49 (7): 522—5. PMID 18695858 — преко Singapore Medical Journal. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]