Мисирка

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Numida)

Мисирка
Мисирка или бисерка
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Galliformes
Натпородица: Phasianoidea
Породица: Numididae
Род: Numida
Linnaeus, 1766
Врста:
N. meleagris
Биномно име
Numida meleagris
(Linnaeus, 1758)
  Природни ареал Мисирке[2]

Мисирка, морка, моркача или бисерка (лат. Numida meleagris) је најпознатија међу моркама, птицама породице Numididae и једини је члан рода Нумида. Њено природно станиште је Африка, углавном јужно од Сахаре, а насељена је и одомаћена у западној Индији, Бразилу, Аустралији, и на Карибима. Нашироко се гаји као домаћа животиња, а унесена је у Европу још у антици.

Доместификација[уреди | уреди извор]

Глава мисирке

Бисерка је монофилетска врста, пошто се њена одомаћена форма која се може видети у нашим селима генетски готово ништа не разликује од Афричких јединки. Римљани су познавали морку, а вероватно је до њих доспела посредством Грка или Египћана пре 1. века н. е.

У средњу Европу моркача је стигла сигурно пре 13. века, гајила се пре свега у манастирима и феудалним парковима као украсна живина. У сеоска имања доспела је у 19. веку, највише у Панонској низији. На пример, почетком 20. века Мађарска је представљала центар Европског одгоја морке. Месо јој се извозило и било третирано равно месу пернатe дивљачи. Код нас у Војводини, заједно са њеним продорним гласом, и данас је незаобилазни елемент салашa.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2012). Numida meleagris. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. ^ Напомена: Уведена је у Западни Кејп, Мадагаскар и другде.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]