Јаребица

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Perdix perdix)

Јаребица
Perdix perdix
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
P. perdix
Биномно име
Perdix perdix
(Linnaeus, 1758)
Ареал пољске јаребице
  Подручје где је аутохтона
  Подручје где је уведена

Јаребица[2] или пољска јаребица[3] (лат. Perdix perdix) је врста птице из породице фазана (Phasianidae). Насељава подручја са умереном климом, али се ретко може наћи и на планинским заравнима и већим надморским висинама. Живи у Европи и западном делу Азије, а успешно је насељена и у Северну Америку, као ловна птица.

Опис[уреди | уреди извор]

То је птица величине око 35 cm, са распоном крила од око 50 cm. Има перје обојено разним нијансама сиве боје, док су на врату и прсима присутни црвенкасти преливи.

Пољска јаребица спада у групу краткопругашких летача и много времена проводи на земљи. Живи у јатима од 15-20 јединки. Храни се храном биљног и животињског порекла: инсекти, црви, скакавци, просо, зоб, пшеница, трава и сл.

Пољске јаребице имају добро развијено чуло слуха и вида. Живе око три године и, поред грабљиваца, велику опасност за њих представљају и хемијска средства која се у пољопривреди користе за сузбијање корова.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Јаја Perdix perdix

Јединке живе у паровима, који се образују у периоду фебруара и марта. Убрзо након тога почињу да се паре и женка полаже до 18 сиво-зелених јаја у унапред припремљено гнездо. Она лежи на јајима 24 дана, док мужјак чува стражу. Након излегања младима је потребна велика количина хране, коју углавном чине инсекти.

Процена популације у Србији[уреди | уреди извор]

Јаребица због ловног притиска, криволова, уништавања али и природног зарастања станишта постаје све ређа. Њена популација је у већем делу земље кроз дужи период у опадању, а у Војводини најизраженије, због интензивне аграризације и употребе пестицида у пољопривреди. Због овога се повремено уводе ловостаји.[4]

Процењује се да у Србији и КиМ гнезди између 20.000 и 28.000 парова, а од тога у Војводини свега око 1000 парова. Запажено је да се препелица из нижих крајева све више повлачи у планинске.[5]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Perdix perdix. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.3. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 20. 1. 2020. 
  2. ^ „Биолошка разноврсност Србије”. bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 13. 02. 2018. г. Приступљено 13. 02. 2018. 
  3. ^ „Пољска јаребица”. tromedja.rs. Архивирано из оригинала 13. 02. 2018. г. Приступљено 13. 02. 2018. 
  4. ^ Srbijalov: obustava lova na poljsku jarebicu do marta 2015. Приступљено 16. мај 2017.
  5. ^ Puzović, S., et al. (2015): Ptice Srbije - procena veličina populacija i trendova gnezdarica 2008-2013. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]