Polni ugovor

С Википедије, слободне енциклопедије

Polni ugovor je jedno od najuticajnijih dela autorke Kerol Pejtman, objavljeno 1998. godine. Ovo delo predstavlja najpoznatiju feminističku kritiku društvenog ugovora[1] i spada u klasike feminističke teorije.

Opis[уреди | уреди извор]

Teorije društvenog ugovora[уреди | уреди извор]

Predmet razmatranja autorke jesu teorije društvenog ugovora o čemu su pisali poznati politički filozofi, Tomas Hobs, Džon Lok i Žan Žak Ruso. Ove teorije predstavljaju jedan od najrelevantnijih okvira kada je reč o razumevanju nastanka demokratije i moderne države.

Ukratko, teorije društvenog ugovora nam pomažu da odgovorimo na jedno važno pitanje unutar političke filozofije, ukoliko se svi ljudi rađaju slobodni i jednaki, kako onda moderna država opravdava vlast jednog čoveka nad drugima? Po teorijama koje zastupaju Hobs, Lok i Ruso, svaki na svoj način, jedino legitimno opravdanje za postojanje vlasti jednih nad drugima temelji se na prethodno definisanom (društvenom) ugovoru između svih slobodnih pojedinaca koji će svesno ući u stanje podređenosti kako bi osigurali sopstvenu sigurnost, bolji način način života i uređeniju zajednicu.

Značaj ideje ugovora, koji kao izvorni utemeljuje modernu državu, potvrđuje i činjenica da se on gotovo replicira, tj. služi kao model za većinu odnosa u društvenoj zajednici, (npr. ugovor o zapošljavanju ili bračni ugovor).[2]

Feministička kritika teorije društvenog ugovora[уреди | уреди извор]

Kerol Pejtman objašnjava da je polni ugovor nereflektovani deo prvobitnog ugovora o kojem su pisali pomenuti filozofi, s obzirom na to da žene u njega nisu stupile kao ravnopravne pojedinke, već kao potčinjene građanke drugog reda.[3] Objašnjenje za to ona nalazi u instituciji patrijarhata kao osnovnog sistema uređenja društva.

Patrijarhat[уреди | уреди извор]

Najčešće, patrijarhat se definiše kao vladavina očeva, kao društvo zasnovano na očinskom pravu. Patrijarhat je, međutim, složena struktura koja obuhvata ne samo vlast oca, već i vlast muža nad ženom, odnosno uopšte muškarca nad ženom.

Kerol Pejtman smatra da je u teoriji društvenog ugovora, namerno ili ne, izostalo razmatranje koje je i postalo deo društvenog ugovora, a po kome između muškaraca i žena postoji posebna vrsta polne razlike, po kojoj ženi pripada isključivo uloga potčinjenosti. Na taj način, "potčinjenost žena muškarcima utvrđuje se kao prirodna", a kao posledica toga žene nisu, i nisu ni mogle biti, (ravnopravne) učesnice društvenog ugovora. "Žene ne mogu biti inkorporirane u građansko društvo na istoj osnovi kao i muškarci, zato što im po prirodi nedostaju sposobnosti da postanu građanske jedinke."[4]

Kako piše Kerol Pejtman, "polno ili bračno pravo nužno mora da prethodi očinskom pravu", te je stoga priča o nastanku ugovora nepotpuna, a teoretičari (sa izuzetkom Hobsa, kog, po mišljenju K. Pejtmen, feministička teorija nije dovoljno iskoristila)[5] su taj deo zaobilazili kao "nepolitičku" temu.

Patrijarhat, po dokazima feminističke teorije, nije prestao da postoji sa nastankom društvenog ugovora, kako teoretičari često predstavljaju. Kroz čuvenu raspravu Džona Loka i ser Roberta Filmera, Lokovi argumenti da sa društvenim ugovorom nestaje patrijarhat jer nestaje i figura monaha kao "oca nacije", podložna je kritici. Kerol Pejtman navodi da je patrijarhat, mada je i to upitno, možda nestao u javnoj sferi, ali da je privatna sfera ostala dominantno pod tim sistemom. U centru društva i porodice više nije samo otac, već tu ulogu preuzimaju bratstva, na osnovu čega se izvodi zaključak da je svaki, a ne više samo najstariji, muškarac u nadmočnoj poziciji u odnosu na svaku ženu.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Social Contract Theory | Internet Encyclopedia of Philosophy
  2. ^ http://www.alexandria-press.com/arhiva/No_1/polni_ugovor.htm Архивирано на сајту Wayback Machine (20. октобар 2008) Tekst o Polnom ugovoru autorke Daše Duhaček
  3. ^ http://www.zenskastranapolitike.hcabl.org/index.php/italaki-forumi-4/40-itanje-knjige-carole-pateman-polni-ugovor[мртва веза]
  4. ^ Kerol Pejtman. Polni ugovor. Izdavač: Feministička 94. 2001. Beograd. ISBN 978-86-901859-4-8..
  5. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 20. 10. 2008. г. Приступљено 25. 06. 2014.