RT-RK

Из Википедије, слободне енциклопедије
RT-RK
Privatna kompanija
Delatnost Fizička arhitektura, programska podrška
Osnovano 1991.
Sedište Novi Sad, Srbija
Rukovodioci
Nikola Teslić, Generalni direktor
Milenko Berić, Finansijski direktor
Proizvodi Programska podrška za uređaje potrošačke elektronike, sistemi zasnovani na računaru, komunikacije i multimedija
Broj zaposlenih
1000
Veb-sajt www.rt-rk.com

RT-RK je kompanija za istraživanje i razvoj u oblasti potrošačke elektronike, komunikacija i multimedija. Sa sedištem u Novom Sadu, i preko 250 zaposlenih, RT-RK ima bogatu istoriju u oblasti sistema zasnovanih na računaru, razvoju programske podrške za TV i mobilnu telefoniju, digitalnoj obradi signala (engl. DSP – Digital Signal Processing) i programiranju sekvencijalnih programabilnih mreža (engl. FPGA – Field Programmable Gate Array).

RT-RK d.o.o za sisteme zasnovane na računarima[уреди]

Sedište RT-RK u Novom Sadu
RT-RK u Univerzitetskom Kampusu

Kompanija nudi automatizovana rešenja za testiranje složenih uređaja potrošačke elektronike, kao što su integrisani digitalni TV (engl. iDTV – integrated Digital TV) i set-top box (STB) uređaji, poznata pod nazivom BBT (engl. Black Box Testing - testiranje na principu crne kutije). Njihov interaktivni sistem za bežičnu kontrolu ambijenta osvetljenja (OBLO) uključuje inovativna rešenja za postojeću infrastrukturu - inteligentne prekidače, dimere i utičnice koje omogućavaju praćenje potrošnje.

RT-RK je prva kompanija koja je objavila uspešno prilagođavanje Android™ platforme MIPS® arhitekturi koja ima poravnanje prema bitu najveće važnosti (big-endian), obezbeđujući proizvođače sistema zasnovanih na jednom integrisanom kolu (engl. SoC – System on Chip) snagom Android platforme za MIPS verzije procesora sa poravnanjem prema bitu najveće važnosti (engl. big-endian), ciljajući na taj način tržište digitalnih TV (DTV), set-top box (STB) uređaja, i niz aplikacija u digitalnom domu.[1]

Prepoznavši iskustvo i potencijal za strateško partnerstvo, Zoran Corporation je odabrala RT-RK za prilagođavanje Android platforme na svoj sistem zasnovan na jednom integrisanom kolu (SoC), udružujući na taj način snage u oblasti razvoja multimedijalnih aplikacija i usluga za TV sa mogućnošću umrežavanja i pristupom internetu i aplikacija za set-top box (STB) uređaje.[2]

Klijenti RT-RK su kompanije poput: Cirrus Logic, Vestel, Zoran, MIPS, SmarDTV, General Satellite, Trident, Bosch Sensortec, ABB, Micronas, Marvell, Dmist Technologies, Openwave, Nuance, Sagem, Purple Labs, NEC Laboratories, Loewe, METZ.

Ministarstvo Nauke i Tehnologije Republike Srbije akreditovalo je RT-RK d.o.o. za sisteme zasnovane na računaru kao Nacionalni Institut za istraživanje i razvoj. U obrazloženju savetodavnog tela se kaže da naučni projekti RT-RK doprinose razvoju novih proizvoda i usluga, uvođenju novih i unapređenju postojećih tehnoloških procesa, sistema i usluga, i vrše transfer znanja i tehnologija. Kompanija ima adekvatan naučno-istraživački kadar, programe za mlade istraživače, adekvatne uslove, opremu, i ostale resurse za sprovođenje programa od opšteg interesa.

Istorija[уреди]

Grupa profesora i asistenata zaposlenih na Katedri za Računarsku Tehniku, Fakulteta Tehničkih Nauka, Univerziteta u Novom Sadu, je 1991. krenula sa prvim projektima u oblasti komutacionih mreža i digitalnih signalnih protokola (SSNo7 – Signalni sistem br. 7, ISDN – Digitalna mreža sa integrisanim službama na DSS1 – Digitalnom pretplatničkom sistemu br. 1, D kanal). Njihov interes za industriju dalje se proširio na projekte za automatizaciju procesa gasovodne mreže, NIS-NAFTAGAS. Prepoznavši pogodnosti univerzitetskog okruženja, osnovali su kompaniju pod nazivom FTN-IRAM-RT. Bliska saradnja FTN-IRAM-RT sa Univerzitetom u Novom Sadu motivisala je nemačku kompaniju Micronas, da osnuje kompaniju MicronasNIT u istom okruženju i sa istim rukovodstvom. Postavši podružnica kompanije Micronas, MicronasNIT ulazi u eru razvoja u oblasti digitalne obrade signala (DSP), programabilnih sekvencijalnih mreža (FPGA) i digitalne TV tehnologije.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza republike Srbije (SIEPA) nagradila je 2005. kompaniju MicronasNIT kao najvećeg izvoznika godine u kategoriji malih i srednjih preduzeća.[3]

Iskustvo i znanje u oblasti novih tehnologija, dobra podrška klijentima i pristup svetskom tržištu, otvorili su vrata za nove klijente, stvarajući potrebu za novim poslovnim rešenjima. Nove okolnosti su dovele do osnivanja nove kompanije, RT-RK.

U aprilu 2009. godine RT-RK je kupila MicronasNIT, postavši najveća srpska kompanija za razvoj sistema zasnovanih na računaru.

Reference[уреди]

  1. RT-RK „Delivers IP Solution for Android Devices – Porting Android on DTVs and STBs, MIPS Technologies.” Проверите вредност параметра |url= (помоћ). Приступљено april 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. „Zoran Corporation Selected RT-RK To Port Android To Its SOCs. Zoran Corporation.”. Приступљено 5. 4. 2011. 
  3. „SIEPA nagradjuje izvoznika godine”. Архивирано из оригинала на датум 15. 06. 2011. Приступљено 18. 7. 2011. 

Spoljašnje veze[уреди]