Sauropodi

Из Википедије, слободне енциклопедије
Sauropodi

Istorija grupe: Kasni trijas–Kasna kreda,
Diplodokus
Diplodokus
Sistematika
carstvo: Animalia
tip: Chordata
klasa: Sauropsida
nadred: Dinosauria
red: Saurischia
podred: † Sauropodomorpha
infrared: Sauropoda
Marsh, 1878
Porodice

Aeolosauridae
Andesauridae
Antarctosauridae
Argyrosauridae
Blikanasauridae
Brachiosauridae
Camarasauridae
Cetiosauridae
Dicraeosauridae
Diplodocidae
Euhelopodidae
Melanorosauridae
Nemegtosauridae
Omeisauridae
Rebbachisauridae
Saltasauridae
Tendaguridae
Titanosauridae
Vulcanodontidae

Ekologija taksona

Sauropodi su infrared dinosaurusa koji su živeli tokom perioda jure i krede. U sauropode spadaju najveći dinosaurusi. Za razliku od svojih predaka (prosauropoda), sauropodi nisu mogli dugo da stoje na zadnjim nogama. Takođe su bili veći i teži od bilo kojih drugih dinosaurusa.

Odnos veličine čoveka i nekih sauropoda

Izgled[уреди]

Najpoznatija odlika sauropoda bio je njihov dug vrat. Tela su bila ogromna i teška. Polovina ukupne dužine tela otpadala je na težak rep. Diplodokus se razlikovao od srodnika, jer je bio težak samo oko 10 tona, dok su drugi bili teži od 30 tona. Verovatno su imali snažno srce koje je pumpalo krv u celo glomazno telo.

Ponašanje[уреди]

Otisci stopala sauropoda

Sauropodi su bili ogromni biljojedi. Nisu bili mnogo aktivni, po ceo dan su brstili lišće na jednom mestu. Naučnici pretpostavljaju da su sauropodi migrirali svake jeseni, kao današnje ptice selice. Kretali su se u krdima. Za jedan dan mogli su da pređu velike razdaljine.

Samoodbrana[уреди]

Rep sauropoda bio je nalik na bič, i verovatno je imao ulogu u samoodbrani od predatora. Na sličan način se brane neki današnji kitovi. Međutim, sauropodi su imali debelu kožu, pa grabljivci nisu uspevali da ih ubiju. Titanosauri su na leđima imali oklop sa malim tupim šiljcima.

Vidi još[уреди]

Literatura[уреди]

  • Kris Makneb, Majkl Benton: Velika enciklopedija dinosaura i preistoriskih gmizavaca (prevod: Vojin V. Ančić). ISBN 978-86-84375-62-1.