Si-En-En

Из Википедије, слободне енциклопедије
Si-En-En
CNN
Tip kablovska/informativna
Zemlja SAD
Dostupnost svet
Sedište Atlanta
Vlasnik Cable News Network, Inc.
Osnivač Ted Tarner
Datum pokretanja 1. jun 1980.
Format slike 480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Veb-sajt http://www.cnn.com/

Si-En-En (CNN, akronim za Cable News Network), međunarodni je 24-satni informativni kanal koji se emituje putem satelita i kablovske televizije.

Si-En-En je 1980. godine osnovao Ted Tarner. Sedište ove televizijske mreže je u Atlanti, dok se program emituje iz tri centra: Atlante, Njujorka i Vašingtona. Najveći Si-En-Enov poduhvat bio je način na koji je ta televizijska mreža pratila Zalivski rat.

Kasnije su mnoge televizijske mreže, poput Skaj njuza, Juronjuza i Al Džazire sledile izvornu ideju Si-En-Ena u načinu izveštavanja.

Međunarodne kritike[уреди]

CNN je gotovo redovno od stranih vlada i organizacija bio optuživan kao propagandno sredstvo u promoviranju američkih političkih ciljeva. Najčešće CNN je optuživan za zauzimanje projevrejskih to jest antiarapskih stajališta o događajima na bliskom istoku, ali je također žestoku optužen od Kine zbog antikineskih stajališta tako da je tamo nastala poslovica "Nemoj biti kao CNN" što u prevodu znači "Nemoj biti pristran" [1] [2] [3].

Osim redovnog informativnog programa koji je po mišljenju kritičara pristran CNN povremeno ima problema s "tehničkim pogreškama". Dvije od najpoznatijih "pogrešaka" u razdoblju 2005 - 2010 koje su dovele do međunarodnih osuda su one iz doba Rata u Južnoj Osetiji kada je CNN prikazao slike grada Chinvali kojega je uništila gruzijska vojska (koju podržava SAD) dok se čitao tekst o napadima Ruske vojske tako da ispada kao da ga je ona uništila [4] i "greška" u prevodu govora iranskog predsjednika koji je 2006. godine izjavio:"Iran ima pravo na nuklearnu energiju, a cilizirane nacije nemaju potrebe za nuklearnim oružjem" dok je to CNN preveo:"Korištenje nuklearnog oružja spada u Iranska prava" [5] (u skladu s SAD politikom). Na prostoru bivše Jugoslavije je jedna od najpoznatijih takvih pogrešaka vezana uz reportažu o demonstracijama srpskih nacionalista povodom hapšenja Radovana Karadžića ilustriranih snimkama daleko spektakularnijih i nasilnijih demonstracija mađarske desnice u Budimpešti. [6]

Spoljašnje veze[уреди]

References[уреди]

  1. From CNN to open source: the redesign of China
  2. CNN, now a four-letter word in China
  3. Souvenir of nationalism 2008
  4. „CNN use footage of Tskhinvali ruins to cover Georgian report”. Приступљено 14. 08. 2008. 
  5. "CNN 'very disappointed' at being banned from Iran", AFX News Limited, January 16, 2006
  6. http://www.pestiside.hu/20080730/news-flash-cnn-reporting-serb-riot-in-budapest/