Si-En-En

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Si-En-En
CNN
Tipkablovska/informativna
ZemljaSAD
Dostupnostsvet
SedišteAtlanta
VlasnikCable News Network, Inc.
OsnivačTed Tarner
Datum pokretanja1. jun 1980. god.; pre 38 godina (1980-06-01)
Format slike480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Veb-sajthttp://www.cnn.com/

Si-En-En (CNN, akronim za Cable News Network), američki je 24-satni informativni kanal koji se emituje putem satelita i kablovske televizije.

Si-En-En je 1980. godine osnovao Ted Tarner. Sedište ove televizijske mreže je u Atlanti, dok se program emituje iz tri centra: Atlante, Njujorka i Vašingtona. Najveći Si-En-Enov poduhvat bio je način na koji je ta televizijska mreža pratila Zalivski rat.

Kasnije su mnoge televizijske mreže, poput Skaj njuza, Juronjuza i Al Džazire sledile izvornu ideju Si-En-Ena u načinu izveštavanja.

Međunarodne kritike[уреди]

CNN je gotovo redovno od stranih vlada i organizacija bio optuživan kao propagandno sredstvo u promoviranju američkih političkih ciljeva. Najčešće CNN je optuživan za zauzimanje projevrejskih to jest antiarapskih stajališta o događajima na bliskom istoku, ali je također žestoku optužen od Kine zbog antikineskih stajališta tako da je tamo nastala poslovica "Nemoj biti kao CNN" što u prevodu znači "Nemoj biti pristran".[1][2][3]

Osim redovnog informativnog programa koji je po mišljenju kritičara pristran CNN povremeno ima problema s "tehničkim pogreškama". Dvije od najpoznatijih "pogrešaka" u razdoblju 2005 - 2010 koje su dovele do međunarodnih osuda su one iz doba Rata u Južnoj Osetiji kada je CNN prikazao slike grada Chinvali kojega je uništila gruzijska vojska (koju podržava SAD) dok se čitao tekst o napadima Ruske vojske tako da ispada kao da ga je ona uništila[4] i "greška" u prevodu govora iranskog predsjednika koji je 2006. godine izjavio:"Iran ima pravo na nuklearnu energiju, a cilizirane nacije nemaju potrebe za nuklearnim oružjem" dok je to CNN preveo:"Korištenje nuklearnog oružja spada u Iranska prava"[5] (u skladu s politikom SAD). Na prostoru bivše Jugoslavije je jedna od najpoznatijih takvih pogrešaka vezana uz reportažu o demonstracijama srpskih nacionalista povodom hapšenja Radovana Karadžića ilustriranih snimkama daleko spektakularnijih i nasilnijih demonstracija mađarske desnice u Budimpešti.[6]

U Srbiji[уреди]

U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini emituje se zvanični partner Si-En-Ena na ovom području, N1 televizija, koja program emituje na srpskom, hrvatskom i bošnjačkom jeziku.

Reference[уреди]

  1. ^ „From CNN to open source: the redesign of China”. Архивирано из оригинала на датум 25. 12. 2010. Приступљено 13. 11. 2014. 
  2. ^ „CNN, now a four-letter word in China”. Архивирано из оригинала на датум 13. 11. 2014. Приступљено 13. 11. 2014. 
  3. ^ Souvenir of nationalism 2008
  4. ^ „CNN use footage of Tskhinvali ruins to cover Georgian report”. Приступљено 14. 08. 2008. 
  5. ^ "CNN 'very disappointed' at being banned from Iran", AFX News Limited, January 16, 2006
  6. ^ http://www.pestiside.hu/20080730/news-flash-cnn-reporting-serb-riot-in-budapest/

Spoljašnje veze[уреди]