Тед Тарнер

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Тед Тарнер (вишезначна одредница).
Тед Тарнер
Ted Turner LF.JPG
Тед Тарнер, 2007. године
Пуно име Роберт Едвард Тарнер III
Датум рођења (1938-11-19)19. новембар 1938.(78 год.)
Место рођења Синсинати
 САД
Веб-сајт www.tedturner.com

Роберт Едвард Тарнер III, познатији као Тед Тарнер (енгл. Robert Edward Turner III, Ted Turner; Синсинати, Охајо, 19. новембар 1938) је амерички медијски магнат.

Тед Турнер, оснивач америчке телевизијске мреже CNN, широм света је био познат и као врхунски једриличар, ексцентрични власник спортских клубова и медијска личност. Одрастао је усамљен и невољен. Његов агресивни и стално пијани отац, батинама му је мислио усадити жељу за успехом. Ако би Тед заплакао, отац би удвостручио казну. А кад се у 53. години живота убио, свом је сину ипак оставио поприлично богатство.

Попут оца, Тед Турнер је данас човек пун контрадикција, познат по томе што нема длаке на језику. Наследство је с годинама „оплеменио“, па се његово богатство процењује на више од седам милијарди долара: осим најпознатије светске тв мреже за прикупљање вести, поседује највећу колекцију филмова и цртаних филмова на свету, а царство му се непрестано шири. Највећи је светски донатор (1997. обавезао се да у следећих десет година дарује УН-у милијарду долара), један је од највећих земљопоседника у Америци, но уза све то богатство - Тарнер је и човек са визијом, контрадикторна мешавина предузетника и идеалисте. О томе сведоче и његови пословни подухвати, као на пример улагање у филмове о Индијанцима и заштити природе. Сви ти подухвати преносе поруке које Тарнер сматра важним за наш свет, али имају и своју пословну логику.

Бракови[уреди]

  • Џулија Гејл (1960–1964)
  • Џејн Смит (1965–1988)
  • Џејн Фонда (1991–2001)

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]