Вил и Грејс

С Википедије, слободне енциклопедије

Вил и Грејс
Међунаслов коришћен у ревитализацији серије из 2017. године
Ориг. називWill & Grace
Жанркомедија ситуације
Аутор
  • Дејвид Коан
  • Макс Мучник
РежијаЏејмс Бароуз
Улоге
Композитор музичке темеЏонатан Вулф
Земља Сједињене Америчке Државе
Језик
Број сезона11
Број епизода246 (списак епизода)
Време трајања22 минута
Продукција
Извршни продуцент
  • Макс Мучник
  • Дејвид Коан
  • Џејмс Бароуз
  • Џони Марчинко
  • Џеф Гринштајн
  • Алекс Хершлаг
  • Дејвид Флебот
  • Џон Кинали
  • Трејси Пауст
  • Гари Џанети
  • Грег Малинс
  • Бил Врубел
  • Џон Кваинтанс
  • Сузана Мартин
  • Адам Бар
Сниматељвише камера
Продукција
Дистрибуција
Емитовање
ЕмитерNBC
Формат слике
Формат тона
Премијерно
приказивање
Оригинална серија:
21. септембар 1998. (1998-09-21) — 18. мај 2006. (2006-05-18)
Ревитализована серија:
28. септембар 2017. (2017-09-28) — 23. април 2020. (2020-04-23)

Вил и Грејс (енгл. Will & Grace) америчка је комедија ситуације чији су аутори Макс Мучник и Дејвид Коан. Смештена у Њујорку, серија се усредсређује на пријатељство између Вила Трумана, геј адвоката, и Грејс Адлер, стрејт дизајнерке ентеријера. Серија је емитована на NBC-ју од 21. септембра 1998. до 18. маја 2006. године, укупно осам сезона, а вратила се на NBC од 28. септембра 2017. до 23. априла 2020. године. Вил и Грејс је једна од најуспешнијих телевизијских серија са главним геј ликовима.[2]

Упркос почетним критикама због стереотипног приказа геј ликова, постала је главна компонента NBC-јевог програма Must See TV четвртком увече и добила је позитивне критике критичара. Била је уврштена у топ 20 програма по Nielsen-у 1998—2006. током половине свог емитовања на мрежи. Серија је била најбоље оцењена комедија ситуације међу одраслима од 18 до 49 година од 2001. до 2005. године. Серија је освојила 18 награда Еми за ударне термине и 83 номинације. Сваки главни глумац добио је награду Еми током серије. Године 2014. Удружење сценариста Америке ставило је серију на 94. место на својој листи 101 најбоље написане ТВ серије свих времена.[3] Откако је емитована финална епизода из 1998—2006, серија је била заслужна за помоћ и побољшање јавног мњења ЛГБТ заједнице, а тадашњи потпредседник САД Џо Бајден је коментарисао да је серија „вероватно учинила више да образује америчку јавност” о ЛГБТ питања „него скоро све што је ико икада урадио до сада”.[4] Године 2014. Смитсоновски институт је свом музеју додао колекцију предмета који чине историју ЛГБТ особа коју чине предмете из серије. Кустос Двајт Блокер Бауерс изјавио је да је серија користила „комедију да упозна мејнстрим публику са геј културом” на начин који је био „храбар и продоран” у америчким медијима.[5]

Током свог првобитног емитовања, серија је снимана пред публиком у студију уживо (већина епизода и сцена) уторком увече,[6] на бини 17 у CBS Studio Center-у. Дуготрајна правна битка између оригиналних извршних продуцената и аутора и NBC-ја одвијала се између 2003. и 2007. године. Стан приказан у серији изложен је у библиотеци колеџа Емерсон, који је поклонио аутор серије, Макс Мучник.[7] Када је сет уклоњен 2014. године, појавиле су се гласине о окупљању глумаца, али су они негирали да је такво окупљање било планирано, објашњавајући да је само померено.

У септембру 2016. глумци су се окупили за 10-минутни специјал (објављен на мрежи), позивајући Американце да гласају на председничким изборима 2016. године.[8] Након успеха специјала, NBC је објавио да мрежа истражује идеју да се серија врати у продукцију.[9] У јануару 2017. NBC је потврдио повратак серије за девету сезону, за телевизијску сезону 2017—2018,[10][11] која је на крају проширена на 16 епизода.[12] Након тога уследиле су обнове за десету и једанаесту сезону од 18 епизода.[13] Дана 25. јула 2019. објављено је да ће једанаеста сезона бити финална сезона серије[14] која је премијерно емитована 24. октобра 2019. године.[15]

Радња[уреди | уреди извор]

Радња серија смештена је у Њујорк и усредсређује се на однос између Вила Трумана, геј адвоката, и његове најбоље пријатељице Грејс Адлер, Јеврејке која поседује фирму за дизајн ентеријера. Такође су представљени и њихови пријатељи Карен Вокер, алкохоличарка, и Џек Макфарланд, раскошни геј глумац. Серија истражује искушења и невоље забављања, брака, развода и случајног секса; као и комичне кључне стереотипе о геј и јеврејској култури.

Глумци и улоге[уреди | уреди извор]

Главни[уреди | уреди извор]

Ерик Макормак и Дебра Месинг 1999. године
  • Ерик Макормак као Вил Труман: Први насловни протагониста серије, Вил је геј мушкарац који је успешан корпоративни адвокат који је студирао на Универзитету Колумбија, где је као бруцош упознао Грејс; од тада су најбољи пријатељи. Веома је прецизан и опсесиван када су у питању одређени задаци, посебно чишћење, облачење и украшавање. Међутим, Вил има веома стрпљиву и саосећајну природу према онима који су му блиски, често грешком. Иако је Вил геј, понекад покушава да прође као стрејт; понекад избегава да људима призна своју сексуалну оријентацију. Неколико ликова је коментарисало да његов однос са Грејс више личи на везу брачног пара него два пријатеља; у једном тренутку Вил је чак размишљао да има бебу са Грејс.
  • Дебра Месинг као Грејс Адлер: Други насловни протагониста серије, Грејс је стрејт дизајнерка ентеријера са наклоношћу према храни и понекад себичним ставом. Била је Вилова најбоља пријатељица од колеџа и цимерка током већег дела серије. Грејс је Јеврејка, али не практикује своју веру. Представља неуротичну противтежу Виловом вишељудском карактеру. Грејс се у великој мери ослања на Вила за моралну и емоционалну подршку, посебно након раскида.
  • Меган Мулали као Карен Вокер: Карен „ради” као Грејсина помоћница, чинећи фирму „Grace Adler Designs” популарном међу својим члановима отменог друштва. Удата је за богатог (али углавном неприказаног) Стенлија Вокера. Због богатства свог мужа, Карен заправо не треба посао и у једном тренутку током серије откривено је да није уновчила своје плате, већ да их је „скупљала”. У једном тренутку помиње да је прихватила посао само да би се „склонила од Стена и деце”. Карен је такође позната по честом конзумирању алкохола и лекова на рецепт и има отровну личност. Међутим, веома је блиска са Џеком, обожава Грејс и током целе серије загрејана је за Вила. Иако се чини да је лишена манира и друштвених грациозности, Карен је показала интелигенцију: поседовање радног знања о економији пословања/тржишта некретнина, умерено разумевање рачунара и њух за дизајн ентеријера. Такође је овлашћени јавни бележник и љубитељ разних пића и лекова на рецепт. Упркос томе, често није свесна своје грубости и непромишљеног понашања према радничкој и средњој класи, често критикујући и исмевајући оно што не разуме.
  • Шон Хејз као Џек Макфарланд: Вилов близак пријатељ од колеџа. Џек је раскошни геј, самоуверен и слободног духа, будући да је такав од малих ногу. Он иде од мушкарца до мупкарца и често мења занимања, веома је превртљив када су у питању и једно и друго. Радио је као глумац, инструктор глуме, помоћни плесач за Џенифер Лопез и Џенет Џексон, трговачки сарадник Banana Republic-а и Barneys New York-а, конобар, студент, медицински брат, млађи потпредседник Out TV-а и водитељ сопствене ток-шоу емисије Out TV-а, под називом Разговор с Џеком. Џек је направио четири самосталне представе (назване Just Jack, Jack 2000, Jack 2001 и Jack 2002) да би показао своје способности певања/плеса/глуме; сви покушаји имају само маргинални успех. Почетком серије успоставља блиско пријатељство са Карен; пар често проводи време заједно и узрокују разне шале. Током читаве серије, Џек се ослања на Вила и Карен за финансијску помоћ, али у финалу оригиналне серије наслеђује новац Беверли Лесли и постаје веома богат. Његов идол је Шер.
  • Гари Грабс као Харлин Полк (главна улога у 1. сезони; гостујућа у 2. сезони): Главни Вилов клијент у првој сезони који га на крају отпушта.
  • Шели Морисон као Росарио Салазар (главна улога у 3—8. сезони; споредна у 1—2. сезони): Каренина собарица, а касније и Џекова жена, касније бивша жена. Морисон је била позвана да понови своју улогу када у ревитализацији серије, али је одбила, пошто се повукла из глуме.
  • Мајкл Ангарано као Елиот (главна улога у 4. сезони; споредна у 3, 5—6 и 8. сезони; специјални гост у 8. сезони): Џеков син. Убрзо након што је сазнао за смрт свог биолошког оца, Џек упознаје Елиота, свог биолошког сина створеног од сперме коју је Џек донирао са 17 година.

Споредне[уреди | уреди извор]

Споредне улоге у серији
Главне улоге Вил Труман Грејс Адлер Џек Макфарланд Карен Вокер
Супружници Винс Дианђело (Боби Канавале)
Макој Витман (Мет Бомер)
Марвин „Лео” Маркус (Хари Коник Млађи) Росарио Салазар (Шели Морисон)
Естефан Глорија (Брајан Џордан Алварез)
Стенли Вокер (неприказани лик)
Лајл Финстер (Џон Клиз)
Породица Џорџ Труман (Сидни Полак)
Мерилин Труман (Блајт Данер)
Сем Труман (Џон Слатери / Стивен Вебер)
Пол Труман (Џон Тени)
Боби Адлер (Деби Ренолдс)
Мартин Адлер (Алан Аркин/Роберт Клајн)
Џенет Адлер (Џина Дејвис/Мери Макормак)
Џојс Адлер (Сара Ру)
Фиона Адлер (Били Лурд)
Еленор Маркус (Џудит Ајви)
Џудит Макфарланд (Вероника Картрајт)
Елиот (Мајкл Ангарано)
Данијел Макфарланд (Бо Бриџиз)
Скип (Џет Јургенсмајер)
Лоис Витли (Сузан Плешет)
Џин (Бернадет Питерс)
Бари (Ден Футерман)
Лорејн Финстер (Мини Драјвер)
Марион Финстер (Тим Кари)
Самнер Дејвис (Пол Сатерфилд)
Бен Труман (Бен Њумарк), Лајла Маркус (Марија Тејер)
Пријатељи Роб (Том Галоп), Елен (Ли-Алин Бејкер), Џо (Џери Левин), Лари (Тим Багли), Стив (Стив Пејмер) Зандра Зогин (Ејлин Бренан) Кендис Берген (Кендис Берген)
Смити (Чарлс С Стивенсон Млађи)
Комшије Вал Басет (Моли Шенон), г. Замир (Маршал Манеш), Нејтан (Вуди Харелсон), гђа Тимер (Ливија Тревињо) Н/Д
Симпатије Мајкл (Крис Потер)
Скот Сандер (Бранден Брент Вилијамс)
Метју (Патрик Демпси)
Џејмс Хенсон (Теј Дигс)
Винс Дианђело (Боби Канавале)
Макој Витман (Мет Бомер)
Бен Душет (Грегори Хајнс)
Деми (Том Верика)
Џош (Кори Паркер)
Нејтан (Вуди Харелсон)
Ник (Едвард Бернс)
Том Касиди (Ерик Столц)
Марвин „Лео” Маркус (Хари Коник Млађи)
Ноа Броудер (Дејвид Швимер)
Стјуарт Ламарк (Дејв Фоли)
Кевин Бејкон (Кевин Бејкон)
Лајонел Бенкс (Рип Торн)
Малколм Видмарк (Алек Болдвин)
Ники (Самира Вајли)
Ривали Кевин Волочек (Адам Голдберг) Вал Басет (Моли Шенон) Артемис Џонсон (Вил Арнет) Хелена Барнс (Џоун Колинс)
Беверли Лесли (Лесли Џордан)
Лорејн Финстер (Мини Драјвер)
Скот Вули (Џеф Голдблум)
Кенди Пруит (Кристина Еберсоле)
Вал Басет (Моли Шенон)
Кендис Берген (Кендис Берген)
Шефови Бен Душет (Грегори Хајнс)
г. Штајн (Џин Вајлдер)
Марго (Лили Томлин)
Малколм Видмарк (Алек Болдвин)
Н/Д Џејми (Џон Дуси)
Тим (Марк Харелик)
Дорлин (Паркер Поузи)
Грејс Адлер (Дебра Месинг)
Запослени / подређени гђа Фриман (Џо Мари Пејтон)
Кони (Кари Лајзер)
Карен Вокер (Меган Мулали)
Џилијан (Наташа Лион)
Тони (Ентони Рамос)
Дејв (Метју Ботучис) Росарио Салазар (Шели Морисон)
Фрајдеј (Ванеса Бајер)
Клијенти Харлин Полк (Гари Грабс)
Стенли Вокер
Н/Д Џоана (Емили Радерферд)
Расел (Џон Флеминг)
Н/Д
Сарадници Гари (Џејми Калер) Н/Д Н/Д Н/Д
Други Тина (Лесли Ен Ворен), Бенџи (Брајан А. Сецер), медицинска сестра Шејла (Лора Најтлингер), Дејдре (Иди Фалко), Моне (Клои Севињи)

Џени (Деми Ловато)

Епизоде[уреди | уреди извор]

СезонаЕпизодеОригинално емитовањеРанг[16]Рејтинг[16]Гледаност
(у милионима)[16]
ПремијераФинале
1.2221. септембар 1998. (1998-09-21)13. мај 1999. (1999-05-13)40Н/Д12,3[17]
2.2421. септембар 1999. (1999-09-21)23. мај 2000. (2000-05-23)44Н/Д12,0[18]
3.2512. октобар 2000. (2000-10-12)17. мај 2001. (2001-05-17)1411.317,3[19]
4.2727. септембар 2001. (2001-09-27)16. мај 2002. (2002-05-16)911,017,3[20]
5.2426. септембар 2002. (2002-09-26)15. мај 2003. (2003-05-15)1111,016,8[21]
6.2425. септембар 2003. (2003-09-25)29. април 2004. (2004-04-29)1310,415,2[22]
7.2416. септембар 2004. (2004-09-16)19. мај 2005. (2005-05-19)44Н/Д9,4[23]
8.2429. септембар 2005. (2005-09-29)18. мај 2006. (2006-05-18)61Н/Д8,7[24]
Вебепизода23. септембар 2016. (2016-09-23)Н/ДН/ДН/Д
9.1628. септембар 2017. (2017-09-28)5. април 2018. (2018-04-05)36Н/Д8,85[25]
10.184. октобар 2018. (2018-10-04)4. април 2019. (2019-04-04)72Н/Д5,31[26]
11.1824. октобар 2019. (2019-10-24)23. април 2020. (2020-04-23)89Н/Д4,01[27]
Специјал23. април 2020. (2020-04-23)Н/ДН/Д2,97

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Andreeva, Nellie (27. 1. 2017). „NBC Orders Multi-Camera Comedy Pilot From Max Mutchnick & Jeff Astrof As Potential 'Will & Grace' Companion”. Приступљено 22. 9. 2017. 
  2. ^ Cooper, Evan (1. 12. 2003). „Decoding Will and Grace: Mass Audience Reception of a Popular Network Situation Comedy”. Sociological Perspectives. California State University. 46 (4): 513—533. S2CID 7838353. doi:10.1525/sop.2003.46.4.513. Приступљено 13. 12. 2015. „The television situation comedy Will and Grace is notable as the first successful network prime-time series to feature gay characters in a gay milieu. 
  3. ^ Team, The Deadline (3. 6. 2013). „'101 Best Written TV Series Of All Time' From WGA/TV Guide: Complete List”. Приступљено 22. 9. 2017. 
  4. ^ Eldridge, David (6. 5. 2012). „Biden 'comfortable' with gay marriage, cites 'Will & Grace'. The Washington Times. Приступљено 22. 9. 2017. 
  5. ^ Zongker, Brett (19. 8. 2014). „Smithsonian Adds LGBT History to Museum Collection”. Associated Press. Архивирано из оригинала 08. 01. 2022. г. Приступљено 25. 7. 2018. 
  6. ^ „Goodnight, Gracie: 'Will & Grace' ends landmark run”. SignOnSanDiego. 9. 5. 2006. Архивирано из оригинала 9. 2. 2009. г. Приступљено 23. 3. 2008. 
  7. ^ Hennessy, Christopher (септембар 2008). „New spaces open on campus include additional study carrels”. Emerson College Today. Emerson College. Приступљено 20. 4. 2009.  [мртва веза]
  8. ^ McKenzie, Joi-Marie. „Debra Messing Says 'Will & Grace' Reunion Wasn't For Hillary Clinton”. Приступљено 27. 10. 2016. 
  9. ^ Ausiello, Michael. „Will & Grace Revival Eyed at NBC”. TV Line. Архивирано из оригинала 08. 11. 2020. г. Приступљено 27. 10. 2016. 
  10. ^ Holloway, Daniel (18. 1. 2017). Will & Grace Revival Given 10-Episode Order by NBC”. Variety. Архивирано из оригинала 18. 1. 2017. г. Приступљено 18. 1. 2017. 
  11. ^ Ausiello, Michael (18. 1. 2017). Will & Grace Returns: NBC Officially Orders 10-Episode Revival”. TVLine. United States. Архивирано из оригинала 18. 1. 2017. г. Приступљено 18. 1. 2017. 
  12. ^ Webb Mitovich, Matt (3. 8. 2017). „'Will & Grace' Revival Already Renewed for Season 10”. TVLine. Приступљено 3. 8. 2017. 
  13. ^ Andreeva, Nellie (17. 3. 2018). „'Will & Grace' Revival Renewed For Season 3 By NBC, Season 2 Expanded”. Deadline Hollywood. Приступљено 25. 7. 2019. 
  14. ^ Petski, Denise; Andreeva, Nellie (25. 7. 2019). „'Will & Grace' Revival To End With Upcoming 2020 Season On NBC”. Deadline Hollywood. Приступљено 25. 7. 2019. 
  15. ^ Andreeva, Nellie (15. 10. 2019). „'Sunnyside' Pulled From NBC Schedule To Finish Run Online, Replaced By Final Season Of 'Will & Grace'. Deadline Hollywood. Приступљено 20. 10. 2019. 
  16. ^ а б в Brooks, Tim; Marsh, Earle (2007). The Complete Directory to Prime Time Network and Cable TV Shows 1946–Present. Ballantine Books (Ninth изд.). стр. 1696–1697. ISBN 978-0-345-49773-4. 
  17. ^ „TV Winners & Losers: Numbers Racket A Final Tally Of The Season's Show (from Nielsen Media Research)”. Entertainment Weekly. 4. 6. 1999. Архивирано из оригинала 13. 2. 2008. г. Приступљено 17. 3. 2008. 
  18. ^ „US-Jarescharts”. Quoten Meter. 30. 5. 2002. Приступљено 28. 5. 2007. 
  19. ^ „Outback in Front: CBS Wins Season”. E Online. 25. 5. 2001. Приступљено 28. 5. 2007. 
  20. ^ „How did your favorite show rate?”. USA Today. 28. 5. 2002. Приступљено 28. 5. 2007. 
  21. ^ „Networks face Reality Check”. The National Enquirer. 25. 5. 2003. Приступљено 28. 5. 2007. 
  22. ^ „I. T. R. S. RANKING REPORT 01 THRU 210 (OUT OF 210 PROGRAMS) DAYPART: PRIMETIME MON-SUN”. ABC MediaNet. 2. 6. 2004. Архивирано из оригинала 30. 9. 2007. г. Приступљено 28. 5. 2007. 
  23. ^ „2004–05 Primetime Wrap”. The Hollywood Reporter. 27. 5. 2005. Архивирано из оригинала 8. 7. 2006. г. Приступљено 28. 5. 2007. 
  24. ^ „2005–06 primetime wrap”. The Hollywood Reporter. 26. 5. 2006. Архивирано из оригинала 19. 5. 2007. г. Приступљено 28. 5. 2007. 
  25. ^ „2017-18 TV Series Ratings Rankings: NFL Football, 'Big Bang' Top Charts”. Deadline Hollywood. 22. 5. 2018. Приступљено 22. 5. 2018. 
  26. ^ Porter, Rick (10. 6. 2019). „2018-19 TV Season: Live-Plus-7 Ratings for Every Broadcast Series”. The Hollywood Reporter. Приступљено 30. 11. 2019. 
  27. ^ Schneider, Michael (21. 5. 2020). „100 Most-Watched TV Shows of 2019-20: Winners and Losers”. Variety. Приступљено 28. 5. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]