Клафути

С Википедије, слободне енциклопедије

Клафути (франц. clafoutis или clafouti) француски је воћни колач који се прави од смесе за флан и вишања.[1]

Клафути са вишњама

Етимологија[уреди | уреди извор]

Назив „клафути“ потврђен је 1864. године. Постоји више могућих етимологија ове речи.[1]

  • Hазив клафути (clafoutis) од окситанског clafotis, потиче од глагола clafir или claufir, што значи „напунити“.[2]
  • Назив клафути (clafoutis) може такође потицати из стапања старофранцуског глагола claufir, од латинског clavo figere (укуцати ексере) и глагола foutre (ставити) са наставком -eïz. Отуда и смисао „напунити, начичкати, посути, посејати“[3]. Наиме, цела површина посуде у којој се пече колач треба да буде прекривена воћем.[4]

Порекло[уреди | уреди извор]

Овај десерт потиче из француске покрајине Лимузен и постао је популаран у 19. веку.[1]

Састојци и варијанте[уреди | уреди извор]

Основни састојци су, осим вишања, шећер, брашно, млеко и јаја. Неке варијанте укључују путер или павлаку. После печења клафути се служи млак, понекад уз павлаку.[2] Традиционална припрема овога колача подразумева да се вишње не чисте од коштица, како се сок од вишања не би мешао са смесом.[2] Други могући разлог је што коштице вишања садрже амигдалин, активну супстанцу у екстракту бадема, те се приликом печења ослобађа мала количина амигдалина и колач поприма још богатији укус[5]. Из тих разлога се у припреми може користити смеса од бадема, као и кирш, ракија од вишања у чијој се припреми користе и коштице. Нарочито се за припрему овога колача цени врста вишње под именом cerise de Montmorency.

Овај колач се може приремати и са другим воћем (јабукама, кајсијама или шљивама). Тада се уместо речи клафути може користити назив flaugnarde. Колач који се традиционално припрема у Бретањи, бретонски фар (far breton) сличан је клафутију, а прави се са сувим шљивама.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „Готовим клафути в сковороде - простой рецепт французского десерта!”. Biol. Приступљено 5. 2. 2020. 
  2. ^ а б в „Tradicionalna francuska poslastica: Klafuti - neodoljivi krem tart sa trešnjama”. Yu mama. Архивирано из оригинала 05. 02. 2020. г. Приступљено 5. 2. 2020. 
  3. ^ „CLAFOUTIS : Définition de CLAFOUTIS”. www.cnrtl.fr (на језику: француски). Приступљено 29. 9. 2018. 
  4. ^ „Готовим клафути в сковороде - простой рецепт французского десерта!”. Биол рус. Приступљено 3. 2. 2020. 
  5. ^ Preston, Katherine K. (2013). Jullien, Louis (USA). Oxford Music Online. Oxford University Press. doi:10.1093/gmo/9781561592630.article.a2249950. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]