Бретања

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Бретања
Bretagne
Flag of БретањаBretagne
Застава
Official seal of БретањаBretagne
Грб
Bretagne region locator map2.svg
Држава  Француска
Департмани Обале Армора (22)
Иј и Вијен (35)
Морбијан (56)
Финистер (29)
Префектура Рен (град)
Админ. центар координате =
Влада
 • Председник
регионалног већа
Loïg Chesnais-Girard
Површина
 • Укупно 27,209 km2 (10,505 sq mi)
Становништво (1999.)
 • Укупно 2,906,197
 • Густина 110/km2 (280/sq mi)
Број округа 15
Број кантона 201
Број општина 1.268
Вебсајт Званични веб-сајт

Бретања (франц. Bretagne, брет. Breizh) је регион која се налази на северозападу Француске. Регион се налази на 80% територије бивше историјске провинције Бретање.

Историја[уреди]

Администрација[уреди]

Двојезични натписи на путевима у граду Кимпеу (Quimper)

На резултатима локалних избора, одржаним 2004. године победила је лева коалиција PS - PCF - PRG - Les Verts - UDB, која је освојила 58 места у регионалном већу. Осталих 25 места је добила коалиција UMP - UDF. Распоред заступника по департманима је следећи:

Географија[уреди]

Ауто карта Бретање

Бретања је полуострво које се налази на западу европског континента. Њен положај битно утиче и на климу у овм региону. Регион има 2.800 km обале и сви његови департмани имају излаз на море. У регији постоје два планинска масива: Monts d'Arrée и Montagnes Noires.

Клима[уреди]

У регији влада клима карактеристична за океанска подручја, премда поприлично умерена, са значајним разликама између лета и зиме. Северозападни ветар ((noroît на француском, gwalarn на бретонском) доминира севером. Кише у регији су веома честе и кратке.

Привреда[уреди]

Привреда у регији је окренута према пољопривреди и пољопривредној индустрији. Туризам је изражен на обали, а технолошка индустрија у Рену (Rennes) и Ланиону (Lannion). Аеро-наутичка и бродоградилишна индустрија се налазе у местима Нант (Nantes) и Сен Назер (Saint-Nazaire). Бретања је кроз историју била развијен риболовни регион, где се изловљава око 50% укупног броја изловљених риба у Француској.

Становништво[уреди]

Млађе становништво је сконцентрисано у градским средиштима : Брест (Brest), Ван (Vannes), Лорјен (Lorient), Кимпе (Quimper), предграђа градова Рен (Rennes), Сен Мало (Saint-Malo) и Сен Бријек (Saint-Brieuc). Средишњи део регије је поприлично пуст.

Језик[уреди]

Бретонски је келтски језик, сличан велшком и користи се већином у западном делу регије. Иако је практички нестао из свакодневне употребе, још се увијек учи у школама и негује га велики број становништва као историјску карактеристику регије. Језик гало је такође у процесу оживљавања.

Превоз[уреди]

У регији постоји неколико аеродрома који повезују Француску и Енглеску. TGV возови (брзи возови) повезују регију са другим регијама у Француској и важним градовима. Такође је врло битан и трајектни превоз који пријевози путнике, робу и возила са и у Ирску, Енглеску и Каналска острва.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]