Манастир Црногорци

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Црногорци
Основни подаци
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија далматинска
Оснивање1988.
Локација
МестоКриводол
Држава Хрватска
Координате43° 26′ 32″ N 17° 07′ 17″ E / 43.44222° С; 17.12139° И / 43.44222; 17.12139
Манастир Црногорци на карти Хрватске
Манастир Црногорци
Манастир Црногорци
Манастир Црногорци на карти Хрватске

Манастир Црногорци је манастир Српске православне цркве посвећен Светом Василију Острошком. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г. Г. Фотија основан је нови манастир у Епархији далматинској и то манастир Светог Василија Острошког у селу Црногорци поред Имотског. Овај манастир је пети манастир у Епархији далматинкој и духовни је центар Имотске крајине.

Прошлост

Овај свети храм је подигнут 1988. године и до сада је служио као парохијска црква, а од данас ће, ако Бог да, постати манастир Светог оца нашег Василија Чудотворца Острошког, место непрестане молитве, али и заштите овог дивног угодника Божијег.[1] Проглашавајући данас овај манастир Светог Василија Острошког, ту визију имамо пред собом, и ако Бог да, када се подигну конаци овог манастира, и у њега се уселе монаси, они ће својим трудом и монашким подвигом ово свето место уздизати у небеске висине, у којима је сам живео и које је созерцавао Свети Василије Острошки. [2]

Садашњост

Свети Василије Острошки је живео у 17. веку, у тешком времену турског ропства и у периоду борбе за очување чистоте Православља. Оба ова велика крста победоносно је изнео на својим плећима Свети отац Василије Острошки укрепљиван благодаћу Божијом. Он је истовремено себе потпуно преобразио у Христа, тако да је, подобно Светом апостолу Павлу, и у њему живео Христос. Христом и само Христом Свети Василије – слава му и милост – могао је да учини, а и данас чини дела подобна делима великих старозаветних пророка, као и многих светитеља Цркве Христове. Христом је Свети Василије Острошки у српском роду стао уз родоначелнике наше Светог Симеона Мироточивог и Светог Саву, и као светило неугасиво светли и данас у тами овога света и овога века.

Проглашавајући данас овај манастир можемо слободно рећи да он одмах добија свој Устав и свој Типик, а то је житије Светог Василија Острошког Чудотворца. Онај ко буде овде живео позван је непрестано, да се учи из житија Светог оца Василија, великог јерарха Цркве Христове, али и великог подвижника, који се непрестано и од свога архијерејског служења повлачио, да би се у миру и тишини благословене пустиње Самим Господом испуњавао.

Ктитори: Благословом Епископа далматинског Г. Г. Николаја Мрђе а у време свештеника Душана Гајића 1984. године,трудом и љубављу породице Мандић која приложи земљиште и дио средстава и уз учешће свих благочестивих мештана села Црногорци поче изградња ове дивне светиње.Крај радова би 1988. године а освећење храма изврши исте године епископ далматински Г. Г. Николај (1978-1992).

На жалост светиња претрпи минирање 1992. године а обнова поче благословом Епископа далматинског Г. Г. Фотија 2001. у време свештеника Ђорђа Кнежевића, трудом и љубављу породице Гленџо такође из Црногораца а пореклом из Црне Горе.

Види још

Референце

  1. ^ „Српски манастири у Далмацији”. Архивирано из оригинала 09. 12. 2016. г. Приступљено 26. 03. 2017. 
  2. ^ „Манастир Светог Василија Острошког”. Архивирано из оригинала 12. 03. 2017. г. Приступљено 09. 03. 2017. 

Спољашње везе