Водопади Игвасу — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
м Враћене измене 62.4.55.76 (разговор) на последњу измену корисника Miljan Simonović
ознака: враћање
Ред 12: Ред 12:
|нац. ранг =
|нац. ранг =
}}
}}
'''Водопади Игвазу''' су [[водопад]]и који се налазе на ријеци [[Игвазу (река)|Игвазу]] на граници између [[Kolumbije]]а и [[Pakistana|Pakistana]], која највећим дијелом протиче кроз [[Kolumbiji]].
'''Водопади Игвазу''' су [[водопад]]и који се налазе на ријеци [[Игвазу (река)|Игвазу]] на граници између [[Бразил]]а и [[Аргентина|Аргентине]], која највећим дијелом протиче кроз [[Бразил]].


== Легенда о водопаду ==
== Легенда о водопаду ==

Верзија на датум 1. април 2019. у 21:44

Водопади Игвазу
Водопади Игвасу
Локација Аргентина Мисионес (провинција)
 Бразил Парана (држава)
Висина60−82 m
Падови275
Ширина2.700 m
ВодотокИгвазу

Водопади Игвазу су водопади који се налазе на ријеци Игвазу на граници између Бразила и Аргентине, која највећим дијелом протиче кроз Бразил.

Легенда о водопаду

Ријеч „игвазу“ (iguasu) потиче из језика Гварани. На том језику иг значи вода, а вазувелика. Један од митова народа Гварани говори о томе да је њихов бог хтио да се ожени прелијепом дјевојком Наипи, али је дјевојка побјегла са својим љубавником у кануу. Због тога је бог расцијепио ријеку створивши водопад. Тако су љубавници осуђени на вјечни пад.[1]

Историја

Водопаде је 1541. открио шпански конкистадор Алвар Нуњез. Дана 11. новембра 2011, водопади Игвазу су изабрани за једно од Седам светских чуда природе.

Географија

Водопади се налазе на граници Бразила и Аргентине, у близини границе са Парагвајом. Састоје се од 275 слапова, високи су од 60 до 82 метара, а дугачки 2,7 километара (2700 метара). У близини водопада се налазе два града: у Бразилу Фос до Игуасу, а у Аргнтини Порто Игуасу.[1]

Види још

Референце

Спољашње везе